Получих няколко заплахи за живота си, заяви заместник-председателят на 50-ото Народно събрание и депутат от партия "Величие" Виктория Василева в предаването "Денят на живо" по NOVA.

"Заплахите не са една, а са няколко. Това беше една изключително добре организирана и целенасочена кампания. Няма да си позволя да кажа от кого е организирана. Имам ясна представа откъде идват тези заплахи", добави Василева.

Тя подчерта, че е сезирала органите на реда, след като е получила заплахите срещу нея и очаква органите на реда да проверят каква е степента на заплахата и дали ще има охрана. 

Василева бе категорична, че не е заплашвала Ивелин Михайлов.

"Изглеждам ли ви на човек, който може да заплашва някого. Това, че говоря с малко по-сериозен тон, не означава, че заплашвам. Ако той го е разбрал така, това е въпрос на лични възприятия", заяви тя в отговор на въпрос дали тя и Николай Марков са заплашвали Ивелин Михайлов с унищожение.

По думите ѝ Ивелин Михайлов бил казал, че четири от жените в парламентарната група били заплашвани с убийство от Николай Марков.

"Да не влизаме в подробности кой лъже. Заседанията на ПГ "Величие" протичат с доста емоции. Хората са нови, непознавайки процедурите, те остават с впечатление, че определени неща не искаме да ги свършим. Парламентът е сериозна институция. Това не е караоке бар, в който си поръчваш песен и я изпяваш. Те смятат, че всеки ден и по всякакъв повод може да поставяш въпроси от дневния ред на обществото и на хората, с които се срещаме. Това е така, но има определен ред. Някои хора смятат, че може да вървим против правилата", заяви зам.-председателят на 50-ото Народно събрание.

Василева каза, че партията ѝ е искала да разговаря с лидера на ГЕРБ-СДС, а не с контактна група за съставяне на правителство. Борисов им отказал. "С това всички разговори приключиха", заяви тя.

Виктория Василева заяви още, няма да изпълни искането на Централния съвет на "Величие" да подаде оставка от ръководния си пост.

"Не чух мотивация защо трябва да си подам оставката като зам.-председател на Народното събрание. Аз съм избрана на този пост от депутатите. Няма да си подам оставката, защото не съм чула мотиви и не съм член на партия "Величие", допълни Василева.

Според тях програмен кабинет би била успешна форма.

"Като най-малка група нямаме самочувствието да получим такъв мандат. За нас водещо е не кои ще са личностите, а какви ще са целите и приоритетите на това правителство", каза Василева и допълни, че разговори не отказват.

По-рано днес Централният съвет на партия "Величие" призовава Виктория Василева да освободи поста на заместник-председател на Народното събрание, а Николай Марков - поста на председател на парламентарната група.

"Във връзка със създалата се сложна политическа ситуация в парламентарната група на партия "Величие" Централният съвет на партията се събра на извънредно заседание и реши: "Партия "Величие" категорично се разграничава от действията и думите на народните представители Николай Марков и Виктория Василева. Призоваваме г-н Николай Марков да освободи поста на председател на парламентарната ни група, както и г-жа Виктория Василева доброволно да се откаже от поста заместник председател на Народното събрание", се казва в информацията.

На 2 юли в публикация във Фейсбук председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков написа: "От днес прекратявам моето участие във всички срещи с обществеността, организирани от ПП "Величие". Той призова последователите и симпатизантите си "да разпространят във всички населени места в страната и извън нея, че ПП "Величие" е само и единствено Ивелин Михайлов и неговата псевдо-икономическа групировка от сламени и зависими хора".

По-рано днес в кулоарите на парламента пък Марков бе попитан от журналисти дали е възможно да бъде изключен от парламентарната група на "Величие". Той отговори, че "когато парламентът се управлява отвън, всичко е възможно". На уточняващо питане какво има предвид, депутатът посочи, че в групата на "Величие" има депутати, обвързани в различни финансови схеми, които не могат да взимат самостоятелно решения. Марков не изключи възможността да се откаже от председателското място на "Величие" в парламента. Ще ви поканя всички медии да изслушате открито онова, което се случва вътре в парламентарната група, обяви Марков.