Двата лагера в ДПС започнаха надпревара с декларации до почетния председател Ахмед Доган. Освен първите, които настояват той да поведе партията и да осветли какво се случва в редиците й след разцеплението в парламентарната група, вторият тип декларации призовават за заедност с Доган, но под оперативното ръководство на Делян Пеевски.

Новите по съдържание декларации се появиха днес. В групата във Фейсбук "Аз подкрепям Ахмед Доган" бе публикувана декларацията на областния лидер на Пазарджик в защита на Пеевски, в която се изтъква исторически високият резултат за ДПС на парламентарния вот, както и нуждата партията да бъде ръководена от него.

"ДПС и членовете не бива да бъдат поставяни пред избори, които биха навредили на този прекрасно работещ колективен организъм. Разцепление и отрицание в партията не ни е нужно. Тя не може, както без своя идеен създател в лицето на почетния председател Ахмед Доган, така и без доказалото се оперативно ръководство в лицето на Делян Пеевски. Ние имаме нужда от двамата", пише в декларацията.

В нея не е споменат вторият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров, който пък е сред групата депутати, вслушали се в призива на Доган да не гласуват за правителство. Техният брой нарасна вече до 19, като в това число влизат тримата изключени и станали независими. 17 от тях, сред които Чакъров и вече изключеният Джейхан Ибрямов, излязоха с отворено писмо, в което предупреждават Доган и всички членове на ДПС, че "в момента се извършва манипулация и дезинформация към структурите на партията, като се разпращат шаблонни декларации, съдържащи несъстоятелни внушения".

Отвореното писмо на 17-те, които искат за лидер само Доган

Скрийншот: Фейсбук, група "Аз подкрепям Ахмед Доган"

"ДПС има почетен председател в лицето на д-р Ахмед Доган, олицетворяващ непреходните ценности и стратегическите цели на ДПС, както и двама председатели на ДПС, избрани на последната Национална конференция. Ние сме за единство и заедност на ДПС под ръководството на д-р Ахмед Доган - почетен председател на ДПС", пишат останалите верни на Доган, които вчера бяха заплашени с изключване от групата, но днес лидерът й Пеевски заяви, че няма да бъдат гонени. 

Декларацията на структурите, които седят зад Пеевски

Скрийншот: Фейсбук, група "Аз подкрепям Ахмед Доган"

Междувременно след евродепутата Илхан Кючук своята вярност към почетния председател изрази в пост в профила си в социалната мрежа и бившият кмет на Кърджали Хасан Азис, който е категоричен, че водачът на партията е само Ахмед Доган.

Недоволните от случващото се в ДПС настояват да се проведе извънреден Централен съвет на ДПС, но към момента такова решение няма, а почетният председател не е взел отношение по трусовете в движението.