Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев.

В най-скоро време ще разберете моето решение, каза още той по повод връчването на втория мандат.

Ще отчета обстоятелствата, за да не отидем на избори поне до средата на септември, поясни държавният глава.

Той не посочи дата, в която ще връчи втория мандат. Папката трябва да отиде в ръцете на ДПС. Няма срок, в който президентът трябва да я връчи.

"Вероятността да няма редовно правителство, расте с всеки изминал ден. Длъжен съм да се съобразя не само с връчването на мандатите, а и с това кога да са евентуално предсрочните избори", каза Радев.

От Движението вече обявиха, че веднага ще върнат папката. По Конституция обаче могат да я задържат 7 дни.

Той коментира и защо няма да участва в срещата на НАТО.

"Едва ли има някой, който повече от мен да е настоявал и да е работил за модернизацията на Българската армия, за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, но точно затова считам, че правителството ни дължи обяснение на всички граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна. Не съм съгласен с ангажимента за конкретна финансова помощ, не малка, и то за въоръжение за Украйна, нито с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на армията но, преди да сме получили заместващи образци", каза Радев.

Той добави, че не приема правителството да превръща България "в безсрочен донор за войната в Украйна до крайна победа".

"Без да има яснота какво означава крайна победа, какво ще ни струва като време, пари ресурси и риск, защото рискът за нас расте с всеки изминал ден от тази война. Не знам дали са наясно какво значи за Украйна да воюва до самата победа. Зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал никога, затова отказах да отида във Вашингтон, подчерта Радев.

В края на юни президентът отказа да води делегацията във Вашингтон, заради текстове в позицията, свързани с войната в Украйна. По-късно от Министерския съвет обясниха, че в нея няма нищо различно от това, което досега страната ни е заявявала.