Няма оказван натиск върху България да отстъпи за промени в преговорната рамка на Република Северна Македония по пътя към ЕС. Спекулативните хипотези за евентуално повторно отваряне на утвърдената от всички държави членки и от самата РСМ преговорна рамка, или неспазване на договора за добросъседство от 2017 г. са отхвърлени от всички евроатлантически партньори. Това каза българският премиер и служебен външен министър по време на изслушването в парламента.

То беше поискано от групата на "Възраждане" по повод острата антибългарска кампания и изказванията на голяма част от политическия елит в РСМ и с аргумент за многократно оказвана координиран дипломатически натиск спрямо България, който цели да вкара Република Северна Македония в ЕС, принуждавайки България да отстъпи от вече договорените условия.

Министерството на външните работи продължава активно да информира държавите членки на ЕС на различни нива и различни формати за системно налагания над българите в РСМ институционален произвол, включително в контекста на разразилата се антибългарска кампания и провокации в кампанията за изборите за Народно събрание и президент в РСМ, заяви още Главчев, цитиран от БТА.

Той припомни, че МВнР предприе незабавни двустранни и многостранни мерки за информиране на държавите-членки на ЕС, ЕК, Съвета и неговите подготвителни органи за позицията на страната ни по отношение на недопустимото поведение на водещи политически фигури, неизпълнението на договорите, езикът на омразата и опитите за предефиниране и предоговарянето на постигнатия европейски консенсус от страна на новоизбраните високопоставени длъжностни лица в РСМ. България последователно се е застъпвала за запазване на консенсуса като начин за гласуване в процеса на разширяване, каза премиерът.

На състоялото се в периода 27-28 юни заседание на Европейския съвет във връзка с развитието в РСМ от последните седмици, българският премиер каза, че е обърнал внимание на сериозните предизвикателства, които се очертават по отношение на европейската перспектива на държавата-кандидат за членство в ЕС. "Интересното, което се случи, по думите на Постоянното представителство на България в Брюксел, е, че за първи път и Гърция се присъедини към нашето мнение, а именно гръцкият министър-председател заяви, че повдигнатият въпрос от българския министър-председател го е накарал и той да изрази мнение, че РСМ не спазва и Преспанското споразумение", изтъкна Димитър Главчев.

Той каза още, че през настоящата година е в ход изпълнението на програмата за подкрепа на организации на български общности в Албания, Косово, Молдова, Сърбия и Украйна и на граждани на РСМ с българско самосъзнание.

"На етапа, на който са ни отношения с РСМ, подчерта Главчев, България не се отказва от подобряването на постигнатото ниво. Но нека да постигнем спазването на договорките, това би било напредък", призова министър-председателят.