В интервю пред bTV служебният премиер заяви, че е сменил половината областни управители, „защото не трябваше да сменяме всички“ и се възмути, че здравеопазването ни се е превърнало в бизнес.

На въпрос дали политици са дръзвали да му дават наставления, служебният премиер отговори, че Доколкото знае на президента Радев са се опитвали.

Без да конкретизира партия, Герджиков каза още: „Той е споделял, че е имал натиск от различни посоки. По кадрови въпроси или Господ знае още какви. Така или иначе, то е разбираемо донякъде. При мен, слава Богу, такива натиски не са оказвани, защото е известно, че това е правителство, назначавано от него. Аз министрите не съм си ги избирал и назначавал, това са негови номинации, той ги е избрал. От първия до последния. От мен до последния“.

Запитан защо служебното правителство смени половината областни управители, той обясни: „Защото не трябваше да сменяме всички“.

Въпросните губернатори са се разделили с постовете си след „проучвания по няколко линии“ и констатирани по-големи или по-малки нарушения, „свързани с толериране на съответната партия, която ги е излъчила, с включване в схемата за печелене на избори“.

Герджиков отрече да е реваншистки настроен към управлението на Бойко Борисов и добави, че е човек на компромиса, на диалога, на баланса.

Той отказа да конкретизира дали е наследил проблемна или уредена държава, защото „всяко изказване в единия или другия полюс е рисково. Истината е някъде по средата, а и положението ми на служебен премиер ме кара да пазя максималната неутралност, тъй като влизаме в предизборен период.

Герджиков се възмути, че здравеопазването ни се е превърнало в бизнес. „Вън търговците от храма! Не може здравеопазването да е бизнес, това е престъпление към хората“.

„Аз съм с разбиранията, че пазарната икономика трябва да бъде водеща, но, моля ви, пазарна икономика не в здравеопазване и не в образование. Това е противопоказно, защото превръщаме това нещо в търговия. Аз разбирам от търговски дружества, те търсят печалба.

Не може болницата да търгува със здравето на хората и да търси печалба от това. Ние сами караме лекарите, хвърляме ги в престъпни схеми, само и само да може да им излиза балансът, да може да им излиза сметката и да могат да печелят. Това не трябва да се допуска“, каза Герджиков.

АНКЕТА: Очаквате ли промяна при президента Радев?