"Оставката на председателя на КПКОНПИ е личен акт, но това по никакъв начин няма да спре вижданията и прилаганията на реформата на КПКОНПИ. Това е принципен въпрос и не е свързан с оставката на Цацаров", коментира на влизане на заседанието на ВСС правосъдната министърка Надежда Йорданова.

Тя допълни, че все още очаква да се запознае с мотивите за решението на председателя на КПКОНПИ, който обяви преди ден изненадващо, че се оттегля от поста предсрочно.

Министърът коментира и избора за председател на ВКС, който е в ход в момента.

"Съдийското самоуправление е една от върховните ценности от гледна точна на това да имаме независим съд и независимо правосъдие. Фактът, че кандидатът за поста Галина Захарова е подкрепена толкова силно от съдийското съсловие, показва, че това е положителен знак и за пореден път показва колко е важно да подкрепяме съдийското самоуправление и да го гарантираме", каза Йорданова.

По време на заседанието на пленума на ВСС, Йорданова посочи, че този избор е важен за всеки български гражданин. Тя припомни и важността на тълкувателните решения на ВКС.

По-рано нейната съпартийка Антоанета Цонева от ПГ на "Демократична България" определи като "един добър и правилен избор" кандидатурата на Галина Захарова, която се обсъжда от ВСС като единствен кандидат за председателския пост.

Депутатката от "Да, България" нарече лично решението на Сотир Цацаров да подаде оставка от КПКОНПИ.

"Това са негови лични стратегии за оцеляване", заяви Цонева пред БНТ. Тя подчерта, че е важно да се прокарат законодателните инициативи в антикорупционната комисия. КПКОНПИ трябва да бъде разделена на две - институцията да разследва корупцията и незаконно придобитото имущество, добави депутатката от ДБ.