Бившият финансов министър от първия кабинет на ГЕРБ - Симеон Дянков, е готвен за управител на БНБ. Това съобщи в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той намекна, че това е кандидатура на Иво Прокопиев.

"Финансовият гуру на първия кабинет на ГЕРБ е готвен за шеф на БНБ. Кой го готви, според вас?", попита Цонев водещите, като припомни, че самият Бойко Борисов е признал, че Прокопиев му е предлагал няколко министри в първото му правителство.

Цонев обвърза с името на бизнесмена и оставката на Сотир Цацаров.

"Сотир Цацаров е предизвестена жертва на олигарха Иво Прокопиев, заяви депутатът от ДПС в коментар на изненадващата оставка от председателя на КПКОНПИ.

Цонев се аргументира, че шефът на КПКОНПИ си отива, защото е запорирал имущество на Прокопиев. "Знаете, че Сотир Цацаров запорира имущество за 280 милиона на олигарха Прокопиев", каза той.

Целта била "да се махне Сотир Цацаров, за да му бъде освободено имуществото", мотивира се депутатът от движението.

"Досега не съм видял някой да пита как едно момче от обикновено комунистическо семейство е натрупало 280 млн. имущество", каза по адрес на бизнесмена Йордан Цонев.

Тук не става въпрос за антикорупционно законодателство, а за защита на олигарха Иво Прокопиев, категоричен беше той.

"И ще бъде жалко, ако българската съдебна система губи такива юристи заради това, че те си изпълняват задълженията", заключи Цонев. "Той е наистина блестящ юрист. Никога не сме били приятели със Сотир Цацаров. Винаги е откликвал на контрола, който е осъществявал парламентът", коментира Цонев. И по време на тези комисии той се впечатлил от интелектуалните способности на Цацаров.