Премиерът акад. Николай Денков и украинският президент Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна, с която София дава своята подкрепа на Киев за членство в НАТО. Това се случи в Министерския съвет след кратка среща между българската и украинската делегация.

"Скъпи българи, радвам се да посетя вашата страна, вашата столица по покана на МС. Много е важно, че България е противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна", заяви Зеленски в изявление за медиите след проведените разговори в МС.

"На хората често им е трудно да признават света на злото, когато не са се срещнали с него", коментира още украинският президент. По думите му е по-лесно да се "отхвърля мисълта за извършеното зло от Русия, когато не си чувал сирените за заплаха".

Зеленски благодари на България за подкрепата и моралната сила, която дава на Украйна. Той добави, че с Денков и Габриел са обсъдили засилването на сигурността и отбраната.

"С премиера проведохме съдържателни преговори. Докато продължава агресията на Русия, се договорихме да активизираме сътрудничеството в отбранителния сектор", отбеляза Зеленски.

Снимка: Bulphoto

Украинският президент благодари още, че българите са приели украинските бежанци.

"Ще продължим разговора за лечението и рехабилитацията на украински войници в България и за обучението на военно-медицински персонал. Помолих България да вземе участие във възстановяването на Украйна", допълни Зеленски и завърши изявлението си така:

"Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден момент вие сте с нас. Високо оценявам това. Много благодаря, слава на Украйна".

От своя страна акад. Денков заяви, че е щастлив да посрещне украинския държавен глава в София. Той беше категоричен, че България е последователна в действията си в подкрепа на Украйна.

Снимка: Bulphoto

"България е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, защото сме убедени, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност в региона. Русия трябва да се изтегли безусловно в нейните международно признати граници, както и да понесе съответната отговорност", подчерта българският министър-председател.

"Страната ни не може да гледа безучастно страданията на хората на няколко километра от нашата граница", коментира българският премиер и подчерта, че двамата със Зеленски са подписали двустранна декларация, според която България подкрепя Украйна за членство в НАТО.

По думите на Денков независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност в региона.

Русия трябва да се изтегли безусловно от Украйна, както и да понесе своята отговорност, включително и за военни престъпления, добави Денков.

И отбеляза, че Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България поради историческата и географската близост между двете страни.

"Бъдещето на Украйна е в сърцето на европейската сигурност, в НАТО и в ЕС. България ще продължава да подпомага ефективно Украйна в подготовката за включване в европейската организация. Нашата страна е готова да участва в следвоенното възстановяване на Украйна", посочи още премиерът.

По думите му страната ни може да предложи експертиза, помощ за енергийната и транспортната инфраструктура, а български компании имат готовност да помогнат при реставрацията на засегнати сгради.

"Неотклонен български приоритет остава отстояването на правата на българското мнозинство в Украйна. Вярваме, че легитимните интереси на нашите сънародници, ще бъдат зачитани при изграждането на цялостна правна рамка относно зачитането на правата на националните мнозинства в Украйна", каза министър-председателят.

Той отбеляза, че българите в Украйна са естествен мост на сътрудничество не само между нашите две държави, но също и между Украйна и ЕС като цяло.

Малко преди изявленията на двамата държавни лидери министрите на енергетиката на двете страни подписаха и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

Очаква се Зеленски да се срещне още с президента Румен Радев, както и да разговаря с представители на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.