Получихме рекорден брой жалби и работим по 120 сигнала от България. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на брифинг след срещата с българския премиер Кирил Петков в София.

"Получихме рекорден брой жалби и сме започнали разследване по над 120 случая. До другата седмица ще публикуваме доклад и ще видите статистиката в България", каза в отговор на въпрос Кьовеши. 

"Получихме информация за измами с европейски средства, най-вече свързани с европейски поръчки, също за селскостопански субсидии, измами в сферите на строителството и фондовете за възстановяване след COVID пандемията", добави още европейският главен прокурор.

Тя благодари на Петков за решителността му в борбата с корупцията.

"Ние споделяме едни и същи приоритети, говорим на един общ език. Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване. Това е отправната точка", заяви Кьовеши пред журналистите.

Снимка: БТА

И съобщи още, че Министерският съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура. Това е ясен сигнал на високо ниво, каза тя и отбеляза, че е важно в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура. Има седем вида институции, които могат да изпращат сигнали, допълни Кьовеши.

По нейните думи няма информация за нарушаване на независимостта на европейските делегирани прокурори в България.

Снимка: БТА

От своя страна българският премиер също изказа благодарности към европейския главен прокурор и подчерта, че тя го е уверила, че европейската прокуратура и българското правителство ще работят заедно.

"Общата ни амбиция е нарушения, корупция и всякакви престъпления, свързани с еврофондове, да не се случват в България. Ще работим заедно за това. Европейската прокуратура и българското правителство ще си сътрудничат, за да постигнем тези резултати", коментира още Петков.

Снимка: БТА

По думите му всички престъпления с европейски пари след 2017 г. могат да бъдат разследвани.

На срещата двамата трябва да са обсъдили приоритетите на правителството за борба с корупцията, за съдебна реформа, както и взаимодействието между двете институции.