Пред Нова телевизия тя допълни, че тълкува отношението към себе си като опит да се покаже, че МВР не работи и като съзнателно "затваряне на очите" пред усилията и резултатите му.

Вчера Бъчварова направи много остро изявление на брифинг в Министерски съвет, в което заяви, че да се критикува МВР, неоснователно, с обиди, с нелепи твърдения и с невярна информация е посегателство срещу обществената и национална сигурност.

Прекалено дълго време мислих, че толерантността лекува проблемите на другите, но очевидно не е така. В обществото ни има потребност да се казват истината”, каза днес министърът.

Тя добави, че има подкрепата на премиера Бойко Борисов.

Откакто съм министър и откакто съм в правителството не е имало случай, в който да се съмнявам в това”, подчерта Бъчварова.

Вътрешният министър говори и за "поредица от ченгеджийски номера", от които "трябва да се отърсим или поне да не им обръщаме внимание”. Тя съобщи, че има случаи, при които документи, свързани с дейността на МВР, включително и нейни заповеди, са ставали публично достояние.

Не е трудно човек да разбере какво се случва на практика, особено когато знае каква е истината. Ченгеджийски номера бяха всички публикации по отношение на МВР и в най-различни сайтове за това как сега ще се смени някой от професионалното ръководство на МВР, посочва се и кой точно ще бъде на неговото място, коментират се документи, които не са публични или не са верни”, подчерта Румяна Бъчварова.

Според нея преднамереното отношение, което внушава, че вътрешното ведомство не работи, идва от различни страни. По думите на Бъчварова това отношение е не само към нея, но и към цялото ръководство.

"Говори се, че МВР не работи достатъчно добре, че министърът всеки момент могат да го сменят. Нека да го сменят министъра, има политическа логика, но когато използваш това, за да създаваш обществена атмосфера, демотивираш служителите, на престъпниците казваш: „Елате”, а на хората казваш: „Няма на кого да разчитате и се саморазправяйте”, каза още Бъчварова.

Министърът повтори, че декларацията на КРИБ, с която изказаха възмущението си от убийството на основателя на модна къща "Агресия" Александър Антов и поставиха ултиматум - убийството да бъде разкрито за дни или тя да си подаде оставката, е нелепа.

Ако някой познава работата в МВР, ще знае, че професионалното ръководство разследва, а министърът трябва да поддържа международното сътрудничество. Тази бизнес организация не каза нищо за укриването на ДДС, за финансовите престъпления, за данъчните престъпления и за нелоялната конкуренция”, коментира Бъчварова, но добави, че не иска да се разправя с българския бизнес.

Борисов: Да не ми дават съвети, има кой да мисли за МВР

КРЪСТОСАН ОГЪН: За убийствата и МВР