Мнозинството в парламента прие предложение на ГЕРБ главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радев да бъдат изслушани във връзка с информацията, че братът на депутата от БСП Георги Стоилов и избягал от правосъдието.

"През последните часове в публичното пространство сред българските граждани започна да се коментира един притеснителен случай, свързан с това, че обвиняеми за рекет и тежки престъпления роднини на български депутати, са напуснали страната само часове, след като им е отменена мярката за неотклонение. Няколко пъти вече в публичното пространство се коментира, че БСП се опитва да оказва влияние върху правоохранителните и правораздавателните органи в страната", мотивира искането депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Предложението беше прието със 118 гласа "за", 50 "против" и 11 въздържали се. Цацаров и Радев трябва да дойдат в парламента в 11.00 часа.

Междувременно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към колегите си от левицата с думите:

"Братът на депутата от БСП е напуснал страната с огромна сума пари за Чехия, иска да се укрие, започваме да си мислим дали депутатът от опозицията не му е съдействал това да се случи. Има промяна на мярката на брат на депутат от БСП, финансирал кампанията им за парламентарните избори. Говорим за конкретни факти, не слухове. На вас ви изнася да се придържате към слухове, да хванете друга тема и да отвлечете вниманието от проблем. Въпросният брат на депутат е обвинен за рекет, изнудване, побоища, участие в организирана престъпна група. Искате да се скриете зад публикации, излезли в жълти вестници. Да бъдем обективни, да се придържаме към закона".

В отговор социалистът Антон Кутев заяви:

"Цветан Цветанов отново раздава присъди от трибуната, за подобни негови действия държавата е платила над половин милион лева. Както го прави и сега. Само че искам да кажа, че за подобни действия на Цветанов държавата е платила над половин милион лева. Цветанов да каже колко са делата, по които по негова вина е осъдена България да плаща заради негови изявления с присъди. Колко пъти полицията е влизала в къщите на хора, които след това бяха невинни. Не бива да принизяваме Народното събрание до нивото, на което беше току-що. Призовавам Ви, г-жо Караянчева, да направите нещо, защото Вие сте човекът, който отговаря това да не се случва и сте призвана да върнете парламента, където му е мястото".

Депутатът от БСП Георги Свиленски пък настоя транспортният министър в оставка Ивайло Московски да се яви в зала и да обясни защо са допуснати пътници от Ливан да минат без проверка на летище София. Предложението обаче не бе прието.

По-късно социалистите напуснаха пленарната зала.

"Няма какво да слушаме министър в оставка, той си я носи в джоба. Да слушаме някакви съждения по слухове - няма смисъл", заяви секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов.