Бившият енергиен министър и ексдепутат от Новото време Мирослав Севлиевски укори политиците, че не обелват и дума за ваксинацията по време на предизборната кампания. 

"Колко от тези, които се кандидатират сега за нещо, са били на софийските гробища или на други гробища някъде другаде? Вие знаете ли, че там изглежда като по време на война? Знаете ли, че това няма да бъде годината нито на Радев, нито на Герджиков, нито на Иван Костов и на някой друг. Това ще бъде годината на закованите ковчези!", отсече Севлиевски по NOVA.

Бившият министър от кабинета на НДСВ е възмутен, че за ваксинацията не се полагат достатъчно усилия от страна на държавата, за да се усили процесът и да не сме единствените в Европа с 20% имуинизирани срещу коронавирус. Севлиевски е категоричен, че не сме по-умни нито от италианци, нито от американци или от германците.

"Ние сме оставили пет човека, едва ли не като читалищни работници, да промотират ваксинацията", реагира той. Според Севлиевски това се нарича "балканизация в политиката" - ваксинацията отсъства от предизборната кампания, за "да не ядосваме хората".

"А да мрем политически удобно ли е? Може ли царство без хора, без народ? Не може! Може ли тогава ваксинацията да не е тема на предизборната кампания?", изумен е още Севлиевски.

Според него сутрин новините звучат като "военен бюлетин" - "толкова починали от ковида, а цените на хляба и тока са в небесата"

"Единственият начин да преодолеем локдауни и ограничения в икономиката е ваксинацията", вярва Севлиевски. Според него очевидно трябва да стигнем и до принудата с изискването за 100% зелен сертификат за всички.

По отношение на скока на ел. енергията, според Севлиевски, ако има "сръчен министър", е възможно да се направи така, че цените у нас да бъдат облекчени.

"Цените на това зависят от начина ни на гласуване. Ако гласуваме рационално, ще изберем министри и депутати, които ще намерят бързо решение на тази енергийна криза. Проблемът все пак не е вътрешен, а е в цяла Европа", обобщи още енергийният експерт.

Той се върна и назад през годините, като съжали, че досега не сме изградили втората АЕЦ. 

"Важните въпроси за нас са дали имаме достатъчно капацитет, в какво състояние са мощностите ни и какво можем да покрием с тях. Тези въпроси обаче не се обсъждат", заяви Севлиевски.

"Проектът за Белене е направен преди 15 години. Идеята беше да се реализира проект с участието на Русия, Европа и САЩ. Ако сега имахме два реактора щеше да е по-добре при всички положения", добавя той.

Бившият депутат от Новото време заяви още, че нито е с ДПС, нито е кандидат, но не е съгласен "да има кампания, в която или си турско мекере, или не си".