Министерският съвет одобри проектите на закони за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. и изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2014 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

Предлаганата актуализация на двата бюджета е мотивирана от взетото политическо решение на базата на постигнато съгласие между политическите сили при консултациите при президента.

Актуализацията на ЗДБРБ за 2014 г. цели единствено гарантиране на гъвкавост и осигуряване на възможност на правителството да оперира нормално в периода, когато няма да има работещ парламент.

За преодоляване на очерталия се недостиг за здравноосигурителни плащания по бюджета на НЗОК с предложените промени в ЗДБРБ за 2014 г. е предвиден допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на НЗОК в общ размер на 225 млн. лв. (0,3 на сто от прогнозния БВП).

Промените в параметрите по приходите и по разходите водят до влошаване на бюджетното салдо по Консолидираната фискална програма /КФП/ за 2014 г. със 725 млн. лв. (0,9 от прогнозния БВП), както следва:

  • намаляване на планираните приходи от ДДС по държавния бюджет с 500 млн. лв., което води до намаление от 0,6 от прогнозния БВП на приходите по КФП;
  • увеличаване на разходите по КФП с 225 млн. лв. (по бюджета на НЗОК), което води до увеличаване на разходите по КФП с 0,3 на сто от прогнозния БВП.

В контекста на предлаганото засилване на фискалните буфери и увеличаване на дефицита се поражда необходимост от поемане на нов държавен дълг, съответно промяна дълговите ограничения за 2014 г., в размер до 3,4 млрд. лв. (4,2 на сто от прогнозния БВП) през 2014 г., с което максималния размер на държавния дълг към края на годината да възлезе на 21,2 млрд. лв. (26,3 на сто от прогнозния БВП).

Предвидено е също така увеличение на максимален размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината във връзка с възможността за издаване на държавни гаранции в полза на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер до 2 млрд. лева.