Министърът на образованието застана пред медиите, за да разясни новата заповед за онлайн обучението на децата. Проф. Николай Денков коментира и нападението на протестиращ над него по-рано днес пред Министерския съвет.

"Разбрах, че са излезли кадри, не съм ги видял, не ме интересува. Интересуват ме децата. Аз не живея в този свят. Имаше опити да бъда ударен, имаше притискане", разказа проф. Денков. Той си обясни случилото се с "политическата борба и подготовката за избори".

"Тези хора ми пречеха днес, трябваше, вместо да подготвя писмото си, да отговарям на журналисти дали съм жив, или не съм жив", направи опит да се пошегува със ситуацията просветният министър. Той благодари на полицията, че е осуетила случката да прерасне в по-сериозен инцидент.

"Искам да благодаря на силите на реда, които се намесиха навреме", каза още министърът на образованието.

Денков разкри още, че МОН е настоявало поне малките ученици до 4 клас и децата от детските градини да останат в присъствено обучение в оставащите два работни дни до края на седмицата, но от Министерството на здравеопазването не са се съгласили с това.

"Предложихме на МЗ, ако е възможно в училищната мрежа учениците от 1 до 4 клас и в предучилищната мрежа да останат до края на седмицата, но не получихме положителен краен резултат, така че и те от утре са на обучение в електронна среда", каза министърът. Затова пък предложението на МОН да се забави въвеждането на зеления сертификат в училищата е било прието от здравните власти. Заповедта се е забавила заради заседанието на Министерския съвет и очакването на отговор от МЗ на писмените предложения на МОН, разкри още просветният министър.

По думите му заповедта на МОН няма краен срок, а ще се действа според нивата на заболяемост - когато падне под 750 на 100 000 ще се премине към стъпката с ротацията на класовете, а след нея и към присъствено обучение.