Има вътрешни напрежения в БСП, свързани с едноличния начин на ръководене на партията", каза Михаил Миков по bTV.

В партията има членове, които смятат, че националният ѝ съвет е ненужен, поясни бившият председател на БСП. "Това е едно дълбоко неразбиране на демократичното функциониране на една партия. Един Бриго Аспарухов вземете - той едва ли не се сърди защо се изказват членовете на националния съвет", коментира Миков. Той е категоричен, че има еднолично управление в партията от страна на Корнелия Нинова. "Не бива да се взимат така решенията в БСП", отбеляза той.

В събота централата на БСП на "Позитано" 20 осъмна с призиви "Нинова, оставка", разлепени по дърветата наоколо. Тогава червените се събраха на Национален съвет, за да обсъдят актуалната политическа обстановка. Не се знае кой е авторът на протестната акция, но най-вероятно е израз на отдавна тлеещото недоволство в партията към ръководството.

Миков днес каза, че идеята за нов вот на недоверие на тема здравеопазване била негова, тъй като чувствителността на българските граждани е особено силна по тази тема.

"Кирил Ананиев предлага все повече и повече пари да влизат в система, в която се вижда, че отиват в частните лечебни заведения. Сега българинът плаща здравната си вноска и доплаща, а в идеите на Ананиев се иска да се регламентира това плащане", коментира Миков.

"Той (Ананиев) не може да осигури контрол и продължава същото - все повече пари, все повече изтичане", каза Миков.

В събота НС на БСП реши ПГ на "БСП за България" да внесе вот на недоверие срещу правителството за здравеопазването. Вотът беше аргументиран от Корнелия Нинова, цитирана в съобщение от партията, така: "Това решение е взето заради влошаващото се състояние на здравеопазването и намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин, а качеството на здравните услуги няма да се подобри. "Това не е здравна реформа, а здравен геноцид".