БСП предлага да се намали ДДС върху хляба и да стане 5 процента. Това съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Причината е, че цената на хляба е тръгнала нагоре в последните дни, а се очаква от 1 октомври с повишаването на цената на енергоносителите да растат и цените на стоките и храните.

Хлябът е изключително важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом, и търсим какво да се направи, така че да няма такъв ценови шок, аргументира Нинова предложението на левицата.

Намаляването на ДДС върху хляба е част от разговора за диференцирано ДДС върху храните и бебешките продукти, подчерта лидерът на БСП. Това според нея е начин да се помогне на млади и бедни хора, за да се преодолеят неравенствата в България. Нинова отбеляза, че само България и Дания в ЕС нямат диференцирано ДДС върху храните.

Искаме този разговор на прага на приемането на новия бюджет, заяви Нинова и посочи, че ще предложат намаляване на ставката върху хляба с промяна в данъчните закони. По думите й БСП не желае да проваля бюджета, нито да раздават популистки пари, а да мислят за нов тип бюджетна политика, през която може да се прави и социална политика.

Ще приемем бюджета и тази година, пак ли по същия начин. Парламентът ще приеме един бюджет, догодина министър-председателят ще раздаде милиард и половина с постановление на МС. Едно прави парламентът, друго изпълнителната власт, коментира Нинова и покани министъра на финансите Владислав Горанов на разговор за диференцираната ставка на ДДС за хляба.

Нинова разкритикува правителството "Борисов" 2, че е закрило Националната служба по зърното и фуражите, която следяла тези процеси. Ако не знаете, в момента няма нито една служба в България, която да има пълната информация колко пшеница се произвежда, какви количества се изнасят, колко тук се преработва, на какви цени се продава, заяви Нинова.

В момента в българския бюджет, годишно от хляб, се внасят около 60 млн. лв. от ДДС, при 20% ставка. В бюджета биха влезли по-малко 45 млн.лв, каза още председателят на БСП. Тя подчерта, че според експерти това може да се компенсира с изсветляване на сектора, тъй като има много голям сив сектор. При ДДС от 5%, той би се свил. Тези, които сега крият ДДС, биха предпочели да си платят данъка и да излязат на светло, допълни Нинова. Според нея от повишено потребление също може да се компенсира разликата.

Още през 2015 г. Браншовият съюз на хлебопекарите и сладкарите предложи да се намали ДДС върху хляба и хлебните изделия на 5%. Това ще доведе освен до по-ниски цени в магазините и до стопяване на сивия сектор, каза през април с.г. Мариана Кукушева, председател на УС на организацията.