Новината съобщиха ръководствата на двете политически сили, цитирани от БТА.

През последните дни те проведоха консултации, като обсъждаха още две теми - за демографската криза и вътрешната сигурност, както и за провал на цялостната политика на кабинета.

"Искате ли честното ми мнение - въобще не ме интересува" - това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, помолен за коментар относно подготовката за искане на вот на недоверие към кабинета заради здравеопазването.
 
Моят проблем с това, което се развива напоследък по проблема с ваксините, всъщност такъв проблем няма, е че политически и икономически кръгове търсят мотивация за вот на недоверие, спекулирайки с майчиния инстинкт.

Това е долно и нечовешко, добави министърът.

Председателят на БСП Михаил Миков заяви, че вотът за здравеопазването не е само заради скандала с ваксините.

Във връзка с ваксините от БСП и ДПС ще настояват за разисквания в парламента. По думите на Миков целта е "да се свали общественото напрежение и истината да излезе наяве".

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ допълни, че вотът ще има и превантивен характер с оглед предстоящите събития в здравеопазването на база вече направени промени в законите.

През февруари влиза в сила една нова политика, свързана с доплащането на лекарствата, и очакваме, че там може да има проблеми за гражданите, отбеляза лидерът на БСП. Той посочи, че през април влизат в сила разпоредбите за основен и допълнителен пакет.

Освен това с колегите сме атакували два закона в Конституционния съд - единият е най-вече заради разделянето на гражданите на такива със социално значими заболявания и такива, които могат да чакат или да плащат, добави Миков.

От "БСП лява България" се срещнаха днес и с представители на ПГ "Български демократичен център" (БДЦ). До понеделник от БДЦ ще решат дали ще участват във внасянето на вота.

Съпредседателят на ПГ на БДЦ Красимира Ковачка коментира пред журналисти, че споделят голяма част от предложенията и мотивите на "БСП на лява България" в сектора здравеопазване. Предстои ПГ на БДЦ, в която да има различни политически субекти, да се събере да ги обсъди и в определения срок, да дадем ясна позиция за участие във вота на недоверие, добави тя.

Една от спорните идеи, за които е атакуван здравният министър, е за пръстовите отпечатъци, с които ще влизаме в болница. Според депутати това е унижение за българския гражданин.

По обяснението на Москов обаче системата ще пресече редица методи за корупция и източване на Здравната каса.

АНКЕТА: Одобрявате ли работата на министър Петър Москов?