Това каза пред радио „Фокус“ Меглена Кунева, първи български еврокомисар.

Недопустима е липсата на становище по процесите в Испания както на български, така и на световни политици, добави тя. Всеки европейски политик, включително и българските, трябва да имат категорична позиция по тези въпроси.

Не е лесно да се вземе страна, защото всеки преценява какво се чува първо в собствената му държава, но затова сме в ЕС, за да можем самостоятелно да вземем отношение по важни европейски теми. Българското правителство трябваше да има позиция по темата, категорична бе Кунева.

Остават само 3 месеца преди председателството ни и трябва България да има силна позиция и българските граждани да са наясно какво се случва в Европа, коментира тя.

От там нататък вече, когато отидем на различните европейски съвети, може да правим всичко останало – да се усмихваме, снимаме, потупваме по рамото и т.н., но най-важното е човек да го коментира вътре в страната си. Трябва ясно мнение, което свързано с това дали се спазва или не Конституцията на една страна, коментира Кунева.

Независимо, каква симпатия можеш да имаш към една или друга теза, това се нарича върховенство на закона, допълни тя.

Законът трябва да се спазва, и това трябва да бъде позиция на всички ни. Испанската конституция не позволява подобен референдум. Трябва да има диалог. Насилието в деня на референдума обаче направи започването на разговор още по-трудно, коментира Кунева.

В момента има основи да дебатираме бъдещето на Европейския съюз в посока на федерализъм, каза Кунева и припомни, че петият сценарий от Бялата книга на Юнкер е именно федерализация в Европа.

Според думите й Каталуния не е единствената област, която иска независимост и даде пример с Шотландия и Северна Ирландия. Трябва да отбележим, че тези референдуми, обаче, не целят излизане от Европейския съюз и това е ясен сигнал, че Европейският съюз може да се окаже спасителна платформа за редица европейски граждани, затова и никоя страна не цели излизане от ЕС, коментира още Кунева.

Досега не съм чула в България някой да дебатира тези послания по този начин. И е крайно време да го направим. Нито един човек не може да измисли гениалното решение, но ние притежаваме колективно знание.

АНКЕТА: Подкрепяте ли референдумите за независимост?