Майките на деца с увреждания излязоха отново на протест пред Народното събрание. Недоволството на организацията "Системата ни убива" е породено от избора на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента. Протестиращите искат оставката му, както и оставките на всички, които са го подкрепили за поста.

Въпреки лошото време и проливния дъжд, майките отново излязоха на улицата. Те споделиха, че са обидени от назначението, след като миналата година той ги нарече "Кресливи жени с уж болни деца".  Тогава след серия от протести се стигна до оставката му като вицепремиер.

"Този път сме безкомпромисни и не искаме само неговата оставка, а на всеки един, поименно, депутат който е натиснал бутона "за". Те срам за България! Ако не - разваляне на цялото Народно събрание и наново. Не смятам, че хората са го избрали точно него да бъде заместник-председател. Неговото е, буквално, назначение с техните схеми и разни сделки, които си правят помежду си", казаха протестиращи пред БНР.

Те отрекоха да са били организирани от партия.

"Валери Симеонов винаги ни е неглижирал. Обединени патриоти едва ли са били без избор за номинация на зам.-председател на парламента. Нали там всеки трябва да гласува по съвест?! Тогава защо има избори", каза Вера Иванова от "Системата ни убива".

Тя изрази надеждата на майките, че обществото ще ги подкрепи. 

"Всеки един от депутатите ни познава достатъчно добре, знае колко сме упорити, знае как и колко можем да протестираме. Искаме да събудим и поне малкото съвест, която е останала", посочи Иванова.

Протестиращите планират и автомобилно шествие в понеделник, 25-и ноември.

"Подкрепата ни за Валери Симеонов беше ненужен акт на добра воля и грешка. Извиняваме се на майките, които бяха обиждани и унижавани от него и зад които ние застанахме. Призоваваме го да се оттегли от поста", се казва в позиция на ПГ на "БСП за България" относно избора на Симеонов за заместник-председател на Народното събрание.

"Обществената реакция е категорична и никакви обяснения няма да бъдат разбрани", посочват от левицата.

"ПГ на "БСП за България" държи да се спазват правилата и демократичните принципи. ПГ "Обединени патриоти", които са получили подкрепа от част от българските граждани, имат право да излъчат свой зам.-председател на Народното събрание по силата на неговия правилник. Водени от това разбиране и като контратеза на безцеремонното отстраняване на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на НС, част от ПГ на "БСП за България" подкрепи кандидатурата на ОП", заявяват от левицата.

"Този вот е институционален и не е нито индулгенция за предишни действия на Валери Симеонов, нито оценка за неговите политически и човешки качества, но нашата институционална дисциплина не може да стои над общественото мнение", посочват от БСП.

От своя страна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се изказа в подкрепа на коалиционния си партньор Симеонов: "В християнската идеология, има грешка, има прошка. Колко пъти те искат да му отрежат главата? Съжалявам, но мисля, че не са прави".

Симеонов пък оцени протеста на майките на деца с увреждания като "намеса в парламентарната демокрация":

 "Правото на група "Обединени патриоти" да има заместник-председател е неоспоримо. То е и съгласувано с всички останали групи. Така както ДПС има заместник-председател, както БСП и ГЕРБ имат зам.-председатели, така е редно и "Обединени патриоти" да имат. За нас и лично за мен това не е било някаква самоцел. Този пост 4 месеца стои незает. С решение на групата съм определен аз да заема този пост. Нямам нито избор, нито съм човек, който бяга от отговорност. Това, че някой протестира, то си е негово право, но това, според мен, пак повтарям, е намеса в правилата и в реда в парламента. Решението на групата е единодушно. Мога да ви кажа още нещо - не съм си издигнал кандидатурата сам".