Лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе избран за зам.-председател на Народното събрание.

"За" избора му гласуваха 118 народни представители, "против" - 6, "въздържали се" - 6, с което предложението бе прието. Проектът на решение е внесен вчера от съпредседателите на ПГ на "Обединени патриоти" и бе включен днес в дневния ред на Народното събрание.

При обявяването на точката парламентарната група на ДПС напусна пленарна зала и не участваха в дебатите и гласуването.

Павел Шопов от "Атака" коментира, че изборът е логично продължение на случилото се през последните месеци и обвини ГЕРБ, че "угаждат" на НФСБ и ВМРО, включително и с много нарушения на правилника на НС.

"Стъпка по стъпка се стигна до това да бъде предложен за заместник-председател един провалил се вицепремиер", заяви Шопов. Той припомни националните протести срещу Симеонов м.г. и попита какво ще си помислят протестиращите сега.

"Стана като по комунистическо време. Симеонов беше свален като вицепремиер, за да стане зам.-председател на парламента. Ще продължим работата на 44-то НС "на тръни", очаквайки поредния гаф, провал. Каква е тази държава, на която г-н Симеонов, с цялото му минало и настояще, ще бъде зам.-председател на НС", попита Павел Шопов, напомняйки думите на един друг вицепремиер от началото на демокрацията у нас.

Преди това парламентът освободи като член на Комисията за защита на личните данни Цветелин Софрониев, който сам е подал заявление за това.