"В случая това, че някой протестира, то си е негово право, но това е намеса в правилата и в реда в парламента", коментира пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод на обявените протести срещу избора му за заместник-председател на Народното събрание от квотата на ПГ "Обединени патриоти".

Правото на група "Обединени патриоти" да има заместник-председател е неоспоримо, то е съгласувано с всички останали групи. Така, както БСП и ГЕРБ имат заместник-председатели, така е редно и "Обединени патриоти" да имат, посочи Симеонов. За нас и лично за мен това не е било самоцел, виждате, че този пост четири месеца стои незает, коментира той.

Валери Симеонов отбеляза, че е определен да заеме този пост с решение на групата.

"Нямам нито избор, нито съм човек, който бяга от отговорност, нито пък от друга страна съм човек, който има нужда от повишаване на рейтинг", заяви той.

По думите му има вариант абсолютно всеки депутат от "Обединени патриоти" да заеме този пост, но това е решението на групата. Решението на групата е единодушно и не съм си издигнал аз кандидатурата сам, каза още новият заместник-председател на Народното събрание.

Вчера Валери Симеонов бе избран за заместник-председател на Народното събрание на мястото на Явор Нотев от "Атака", който стана независим депутат. Симеонов беше издигнат от "Обединените патриоти" и избран с гласовете на 118 народни представители. Изборът му предизвика напрежение в сградата на парламента и около нея. От ДПС и Атака остро критикуваха решението. 

Привърженици на "Атака" и майки от "Системата ни убива" също реагираха и излязоха на протест пред сградата на Народното събрание. Преди година, Симеонов се обърна към тях с думите "кресливи жени с уж болни деца". Това му костваше и поста на вицепремиер. Малко по-късно, срещу избирането на Валери Симеонов се обяви и Организацията на евреите в България, а причината е езикът на омразата, който лидерът на НФСБ използвал.

Майките с деца с увреждания обявиха, че и днес излизат на протест пред парламента с настояване Симеонов да подаде оставка.

"Избрали сме деня и часа, защото има парламентарен контрол и искаме всички депутати, които са гласували "За" - да си подадат оставките. Ако ли не - разпускане на Народното събрание. Миналата година на вчерашната дата парламентът гласува оставката на Валери Симеонов, тази година го повиши в един от най- високите постове в държавата", коментира Вера Иванова от "Системата ни убива" пред bTV.

Те готвят протест и автошествие и в понеделник. А майките от другата организация - "Системата ни убива всички" протестираха вчера пред парламента.