Лидерът на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки критикува от името на ПГ "Воля - българските родолюбци" "двойния стандарт" в поведението на левицата и отказът им да се регистират преди началото на пленарните заседания, предаде БТА.

От парламентарната трибуна той заяви, че "всяка абдикация" от отговорността да си парламентарист в момент на криза е "национално предателство". Поводът за декларацията е поведението на депутатите от левицата, които не се регистрират в началото на парламентарното заседание, с което демонстрират, че кворумът е отговорност на управляващото мнозинство.

Марешки цитира изказване от 2013 г. на тогавашния заместник-председател на парламента Мая Манолова от БСП. В цитата се критикува отказът на ГЕРБ да се регистрира в пленарна зала в два поредни дни, като се изтъква, че опозицията, тогава в лицето на ГЕРБ, демонстрирала "антипарламентарно поведение".

"Умните хора не повтарят грешки на другите", посочи Марешки и попита, защо щом поведението на ГЕРБ, тогава е било е грешка, днес от БСП го повтарят и то едно към едно.

"Явно, когато друг прави нещо, е лошо, когато те го правят, е добро. Пореден пример за двойните стандарти на БСП", коментира депутатът-бизнесмен, след което изтъкна, че и пророчеството му за разпад на групата на "БСП за България" явно се е оказало правилно.

"Живеем в много трудни времена. Парламентът трябва да работи на пълни обороти, за да даде сигурност и стабилност на народа, за да гласува мерките, които да помогнат на българите да минат с най-малко щети през тази ужасна криза. Всяка абдикация от отговорността да си парламентарист в този момент е национално предателство", посочи Марешки.

Той изтъкна, че не е вярвал, че ще дойде ден, в който именно лявата и социална партия, ще е против мерките за подкрепа на българите и бизнеса, заложени в проектобюджета за следващата година.

"Виждаме самоубийството на старата лява партия. Да им е честито! Мераклии да им вземат мястото има достатъчно. Ние сме тук като отговорни, зрели хора, които са оставили личните си амбиции настрана, защото сега не е моментът за такива. Казвам го и на Радев, и на Нинова, и на Манолова, и на други като тях. Сега е моментът за национално обединение и грижа за другия", заяви още той.

"Ние от "Воля" ще продължаваме да бъдем тук, ще продължаваме да подкрепяме всички мерки, които са в подкрепа на българските лекари, учители, полицаи", подчерта Веселин Марешки.