Оказа се, че институциите вършат работа под натиск. Това каза в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова по повод на промените в Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания.

"На каузата на майките на деца с увреждания посветих 7 месеца от моята работа, а майките са посветили години от живота си. Минахме през какво ли не, отделихме десетки дни и стотици часове в изработване и подобряване на текстовете и в Закона за личната помощ и в Закона за хората с увреждания. На практика, с моя екип през август не почивахме, за да подготвим тези проекти и наистина сега, когато вече сме на финала, аз все още не мога да се зарадвам, тъй като при тази тотална липса на доверие в почтеността на обещанията на институциите, аз ще си отдъхна, когато видя парламентът да гласува окончателно текстовете", каза Манолова.

 Последният случай на промяна на договореностите с майките, по думите на Манолова, се случил под надзора на експерти на финансовото министерство. "Не искам да кажа, че идеята е била да блокират изобщо Закона за личната помощ, а да кажем по-меко, че са искали да се презастраховат, че няма да се похарчат повече пари, но при тази презастраховка те излагаха на риск хора в уязвимо положение и с най-тежки увреждания. Това беше огромен риск. Това означаваше - ако се лимитира предоставянето на лична помощ в рамките на определена сума пари, в случая на 71 млн. лв. , това означаваше след 1 септември хората да останат без лична помощ", каза тя.

"Няма обяснения защо трябваше 7 месеца да минем през това и накрая да се случи това, което трябваше. Беше ясно, че тази кауза е справедлива, беше ясно, че исканията на майките са абсолютно основателни, беше ясно, че става дума за достойнството на тези хора, че те имат подкрепата на цялото общество. Защо беше това упорство наистина не разбирам", каза омбудсманът.

Факт е, че протестът на майките събуди гражданското общество, каза тя и добави: "Искаме реформа. Те показаха как човек може да стои докрай зад една справедлива кауза, как може да се съобрази със собствения си интерес и на цялото общество и как може да даде знак, че така трябва да се отстояват каузи".

Мая Манолова коментира и разпространените от нея снимки на килията на бившата кметицата район "Младост" Десислава Иванчева.

"Има минимални световни правозащитни стандарти и изисквания, на които трябва да отговарят местата за лишаване от свобода. Има конвенция на ООН за предотвратяване на изтезанията, на унизителното отношение", каза тя.

България е осъдена по делото "Нешков срещу България" за условията в затворите и местата за лишаване от свобода, съобщи омбудсманът и добави: "Че има подобрения след 2015 година по отношение на преселеността - има, защото бяха изградени две нови затворнически общежития. Бяха подобрени условията в някои затвори, бяха ремонтирани, но ситуацията е много далеч от минималните изисквания към местата за лишаване от свобода".

Манолова каза още, че са извършени стотици проверки и са направени над 200 препоръки по отношение на условията в затворите, но има липса на чуваемост.

"Според моя екип в половината от арестите условията са още по-лоши от тези в килията на Иванчева. В Монтана в следствения арест, в Хасково, стария затвор в Белене. Това е наша практика - отправяйки препоръки, след извършена проверка, пращаме снимки. Всеки може да ги види на сайта на институцията на Омбудсмана. Никой не очаква луксозни условия, но очаква такива, които да запазват човешкото достойнство".