Това сочи фоноскопска експертиза на Националния институт по криминалистика и криминология за три звукозаписа от в. "Галерия", съобщиха от прокуратурата*.

Те били презаписи на телефонни разговори, направени от едно устройство на друго (най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго звукозаписващо устройство), при което е привнесен допълнителен фонов шум.
Нивото и спектърът на двата канала на стерео записа били различни, което давало основание за извода, че записите са изготвени чрез устройство за звукозапис на стерео сигнали със стерео микрофони.

„Трите звукозаписа са с различно ниво и качество на сигнала. При извършения анализ се установи фонов шум със сходни честотни характеристики и наличие на сигнал с честота и амплитуда, повтаряща се и в трите звукозаписа. В началото и в края им има записан звук, наподобяващ пращене от работа със звукозаписващото устройство или докосване на микрофон", пише в експертизата. Във фоновия шум и на трите записа се чувал компютърен звуков сигнал "Windows XP Ding.wav".

Имало премодулиране, както и много неестествени отклонения от амплитудата и честотата на сигнала.
"Описаните по-горе отклонения, както в амплитудно-честотните характеристики, така и в областта на синтактичните, стилистичните и интонационните особености, биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите", смятат експертите. 

Допълнителният шум и изкривяването на сигнала обаче ограничавали възможностите за изследване и откриване на признаци за манипулация и монтаж.
Очаква се изготвянето и на други експертизи – компютърни, фоноскопски, включително и с експерти от БАН.
Разследването по досъдебното производство продължава.

Оповестеното заключение за записите на разговори между висши държавници не касае оповестените от РЗС разговори между депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова, Искра Фидосова и Ваньо Танов, а само разговорите между Танов, премиера, финансовия министър, заместника му и бившия заместник на Танов -Антоний Странджев, съобщиха за БТА от прокуратурата.
Оттам обаче не отговориха дали разговорите не са предмет на специални разузнавателни средства.

СРС-тата, прилагани спрямо Ваньо Танов и намесените в негови разговори други лица, са използвани законно и целесъобразно, за да се разкрият престъпления, извършени по високите етажи на властта, обяви по-рано днес председателят на подкомисията за контрол на СРС-та Явор Нотев. Той уточни, че производството е за съмнения за контрабанда.

Съобщението на Върховна касационна прокуратура, че записите, предоставени от в. "Галерия" са манипулация е манипулация, каза за БГНЕС зам.-главният редактор на вестника Явор Дачков. "От експертизата става ясно, че не се оспорва в презаписите, автентичността на гласовете и на съдържанието им. Нарича се манипулация презаписа от един формат на друг, което е невярно", допълни журналистът.

Смисълът е в това, което каза премиерът Борисов, че е променено съдържанието на разговора му с Ваньо Танов, отбеляза Дачков.

В подчинения на МВР Институт по криминалистика е извършена експертиза на три от записите, разгласени от "Галерия", излязоха и с официално становище от вестника.
"От многобройните и тенденциозно усложнени технически уточнения става ясно, че криминалистите наричат презаписа "манипулация", но не се ангажират с точни изводи за автентичността на съдържанието. Никъде не се посочва изрично, че гласовете на говорещите, думите, които те си разменят и същността на техния разговор са фалшифицирани или подменени", посочват от в. "Галерия".
Оттам смятат, че тъй като не е ясно за кои точно разговори става дума, че се отнася за първите три, които са публикували Танов – Дянков – Владислав Горанов.

От три независими източника и от най-високо място в прокуратурата знаем, че тези разговори са част от СРС, категорични са от вестника. По закон те е трябвало да бъдат унищожени отдавна, когато е приключила разработката срещу Танов. Логично били да са били презаписани, а оригиналите да са унищожени. Екипът на "Галерия" поръчал независима експертиза в частна лаборатория.

* Заключението на експертизата на Националния институт по криминалистика и криминология може да прочетете на сайта на прокуратурата