Това се казва в препоръките на правната комисия, записани към годишния доклад за дейността на ВСС и Инспектората към него, обсъден и приет от депутатите, съобщи БТА. В пленарната зала присъстваха Анелия Мингова, представляваща ВСС, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, главният инспектор на Инспектората Ана Караиванова.
Инспекторатът е сезирал Върховната касационна прокуратура и Софийската градска прокуратура с три сигнала, по които има данни за извършени престъпления от магистрати. Образувано е едно наказателно производство, се посочва в отчета. В документа се отбелязва, че Инспекторатът се е самосезирал по повод действия и изявления на представители на държавни и съдебни органи и организации, публикации в печата, "имащи критично отношение към органите на съдебната власт". През 2008 г. Инспекторатът е извършил 16 инцидентни проверки. Главният инспектор е възложил проверка на съдебните дела и на всички наказателни производства, свързани с нередности по програмата САПАРД, отчита ВСС. Общият брой на постъпилите сигнали през миналата година е 1644. От тях 1534 са решени, а по 110 се извършва предварително проучване. Сигнали са били подавани от администрацията на президента, Постоянното представителство на Европейската комисия и депутати в Европейския парламент.
Във връзка с кадровата политика в съдебната система - една от основните дейности на ВСС, през миналата година чрез избор са назначени 58 административни ръководители и техни заместници. Общо 30 магистрати са назначени или преместени. Атестирани с оглед повишаване на място в ранг са били 354 магистрати. С решение на ВСС статут на несменяеми са придобили 130 магистрати, а пенсионирани са били 68. През 2008 г. са приключени 28 дисциплинарни производства, като през 2007 г. техният брой е бил 13, се посочва още в отчета.
Становищата на Инспектората съдействат на ВСС за съставяне на критерии за атестация на магистратите, каза Ана Караиванова. Според нея настоящата му дейност има превантивен ефект. По думите й магистратите вече са разбрали, че водените от тях дела ще бъдат проверявани за спазване на процесуалните закони и ще бъдат анализирани приключени дела.
Искра Фидосова от ГЕРБ посочи, че има проблем с досъдебната фаза, с липсата на бърз съдебен процес.
Мая Манолова от Коалиция за България отбеляза, че от доклада се вижда, че от ВСС успяват да изпълнят голяма част от своето предназначение - реформа в съдебната система, като в същото време балансират успешно между отчетност и независимост. Беше необходимо да чуем не само анализ на свършеното, но и елемент на критика и самокритика към обемите дела, които стоят, коментира пък Атанас Семов от РЗС. Според него проблемите на правосъдието не са затворени само в кръга на съдебната власт, а са свързани и с липса на политическа воля за добро правораздаване. Състоянието на кадрите в съдебната система е катастрофално, заяви Семов.
По думите на Павел Шопов от "Атака" основен порок на съдебната система е нейната силна политизация. Затова тя се ползва и с нисък обществен рейтинг, коментира депутатът.
Представители на Синята коалиция предложиха следствието и прокуратурата да бъдат извадени от съдебната власт, за да има ефективен парламентарен и граждански контрол върху дейността им. Екатерина Михайлова от Синята коалиция заяви, че трябва да бъдат поставени два основни въпроса - за мерките, които ВСС и Инспекторатът ще предприемат по отношение на кадровия проблем. Михайлова попита как ВСС би могъл да подпомогне създаването на единна информационна система за противодействие на престъпността и корупцията.