Законопроектът предвиждаше временна - 10-годишна забрана, за всички щатни и нещатни сътрудници на ДС и разузнавателните служби на армията да заемат ръководни постове.

Вносителите - Лъчезар Тошев и депутати от „Синята коалиция", предлагаха свързаните със службите да нямат право да заемат ръководни служби и във Висшия съдебен съвет, в Министерство на отбраната, МВР, в БНБ, институцията на омбудсмана, както и в ръководствата на НЕК и Българският енергиен холдинг.

Въпреки мотивите на авторите на закона, че след падането на Желязната завеса в редица държави са били приети и приложени лустрационни закони, които не заплашват основните човешки права, не са акт на реванш или налагане на справедливост, нито са наказание по презумпция за вина, НС не подкрепи проекта, предадоха Дарик и БТА.
Аргументът бе, че подобни закони противоречат на основния закон и Конституционният съд неведнъж е отменял подобни нормативни текстове.

Според вносителя Тошев целта е да гарантират успешното провеждане на държавната политика в процеса на демократизация и ефективно прилагане на преориентирането на българската политика към ЕС и НАТО.
По думите му, това е особено необходимо за преодоляването на пълната енергийна зависимост на България от Русия, следствие на действията на предишни управления.

Миналата година парламентът реши посланиците, сътрудничили на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, да бъдат освободени от заеманите публични длъжности.