Депутатът от БСП Антон Кутев отговори на твърденията, че е идеолог на протеста на майките на деца с увреждания, с думите, че това е вулгаризиране на темата от страна на някои среди. Той ги определи като опит за целенасочена политическа атака.

В сутрешния блок на bTV Кутев изтъкна, че разпространеният чат, в който се призовава за подкрепа на протеста, не е вътрешнопартиен на БСП, а чат на социалната комисия, в който е писал депутатът от БСП Георги Гьоков. Там Гьоков е поканил депутатите от комисията да подкрепят протеста.

"Отидохме с около 20-30 младежи. Още същата вечер на протеста ясно съм написал в страницата ми във "Фейсбук", че с младежи от БСП сме подкрепили протеста на майките, защото считаме, че е справедлив", обясни Антон Кутев.

"Исках да покажа на майките на деца с увреждания, че наистина ги подкрепяме. Исках да покажа отношение, но в никакъв случай не е било яхване на протеста. Не ставаше дума за масовка - нямаше и 30 души, от които 4-5 бяха депутати от социалната", разясни той.

По думите му протестът е на група хора, които са "притиснати до стената". "Те нямат избор и затова ще стигнат до края. Тук не е борба за втори цветен телевизор, тук борбата е за оживяване",

Кутев отбеляза, че не е виждал есемеси от премиера Бойко Борисов до лидера на БСП Корнелия Нинова с молби от редиците на левицата. Той изтъкна, че самият той никога не е изпращал есемеси и не се е обаждал на Борисов. "С Борисов съм се виждал за последен път преди 12 г. в кабинета му, когато беше кмет на София, а аз - общински съветник от опозицията", каза Кутев.

Според него Нинова изобщо не е трябвало да влиза в тази тема. "Няма проблем в това някой български депутат да изпрати есемес на премиера, да си говори с него и да се среща с него. Няма и лошо той да иска нещо, стига това, което иска, да не е лична облага, а да бъде нещо, което касае гражданите", смята депутатът от БСП.

"Не е проблем в това дали някой е пращал есемеси, а какво са съдържали. Съществено е дали някой е искал лично облагодетелстване от Борисов", посочи Кутев.

По думите му вот на недоверие към кабинета, специално за здравеопазването, трябва да има.

"Системата е пред рухване. Министърът предлага как да вкара още пари в системата", каза Антон Кутев. Според него "управлението се клати само" и е "пред падане от само себе си поради некадърност".