Национален щаб с представители от прокуратурата, МВР и ДАНС, както и Обществения съвет ще работят за провеждане на изборите в нормална обстановка, стана ясно след национално съвещание на ръководството на МВР.

Вътрешният министър Йордан Бакалов е възложил на заместника си Филип Гунев да се заеме със сформирането на съвета, предаде БТА.

В него ще има "публично известни хора, с добър статус и позиции в обществото, които са се занимавали с избори и имат наблюдения върху купуването на гласове".
В него ще влязат общественици и журналисти, предаде БНР. Засега обаче не са известни конкретни имена.

Функциите на този съвет ще бъдат спомагателни. Те ще посочват секциите, в които е възможно да става купуване на гласове.

Премиерът Георги Близнашки, който бе на съвещанието на МВР, призова министерството, освен основните си функции по осигуряването на нормалното протичане на изборите, да се концентрират върху пресичането на търговията с гласове. По думите му за целта е необходима превантивна работа, а гражданите да се  насърчат да съдействат за предотвратяване на този тип престъпления.

"Трябва да покажем, че органите на реда не се страхуват от задкулисието. Стоя зад вашата работа и очаквам изборите да възвърнат доверието на гражданите в собствените им институции",
каза Близнашки.

Междувременно стана ясно, че е разбита първата група за купуване на гласове. По думите ми участниците, които извършват този вид престъпна дейност, са част от криминалния контингент на страната.

Министър Бакалов заяви, че е направена справка за всички, за които има сведения, че са купували и продавали гласове от 2009 г. Районните управления и областните дирекции на МВР ще проверят дали тези лица продължават да извършват този вид дейност.

По думите на вътрешния министър МВР е готово с охраната и провеждането на изборния ден на 5 октомври. 11 500 полицаи ще са ангажирани с охраната на изборите.

Следващата седмица се очаква да започне работа Изборният борд към Министерски съвет.

Междувременно министър Бакалов представи своите заместници - Андрей Янкулов, Филип Гунев и Кирил Хаджихристев. Той припомни в отговор на въпрос, че според сега действащия закон не може да сменя местните ръководства на МВР без съгласието на главния секретар.

Вчера от Реформаторския блок заявиха, че ще предоставят списък с имена на шефове по места, които са назначени в последния момент от предишното правителство "с цел да работят за определена политическа сила на изборите".