Три дни след предложения от ПП-ДБ меморандум за управление и ден след категоричния отказ на вицепремиера Мария Габриел да го подпише, неразбирателствата в "сглобката" продължават да изглеждат непреодолими.

След сутрешните призиви на премиера Николай Денков за преговори, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече меморандума "попска работа", а скандалът сред управляващите зави в посока, че целта е овладяване прокуратурата и КПКОНПИ от страна на Христо Иванов и че проблемът на ГЕРБ е, че ДПС не фигурират в документа.

"Мазно кафе в скута на Пеевски", "попска работа" и намеци за най-древната професия бяха само част от разменените реплики.   

Хронология на напрежението: 

В началото на деня Николай Денков и Мария Габриел седнаха рамо до рамо в креслата си в Министерския съвет за редовното правителствено заседание. В изявлението си пред министрите Денков намекна за започване на преговори по меморандума:

"Нормално е, когато се инициира политическо обсъждане по важни въпроси, то да започне с челен сблъсък на идеи, с много емоции и усещане за безизходица. Но също така е нормално след първия сблъсък страните да седнат на масата на преговорите и да намерят тези общи механизми и решения, които да постигнат набелязаните общи цели. Почти девет месеца това правителство работи и има резултати в сложна политическа конструкция заради факта, че всички тук на тази маса показахме, че можем да водим диалог помежду си, със заинтересованите страни и че можем да взимаме решения в полза на хората". 

Снимка: БТА

Лена Бориславова, която напоследък не участва често в телевизионни интервюта заради майчинството си, заяви пред bTV, че от "Продължаваме промяната" били склонни да обсъждат друг документ и че отиването на избори в момента е неподходящо. 

Надеждите за провеждане на преговори обаче бяха попарени първо от изказване на Бойко Борисов, който нарече меморандума "попска работа" - тоест, че се говори едно, но се прави друго. 

"Запознах се вече с меморадума и ми е като попската работа, където един поп казал - няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря. В него пише, че кандидатурите трябва да бъдат прозрачни, непартийни, не ярки, експерти", заяви Борисов пред журналисти в кулоарите и даде пример какво всъщност направили от ПП с избора на шефа на КЕВР в първия им мандат:

"Шефът на КЕВР към момента е ярка политическа фигура от ДБ - Иван Иванов, а когато ПП решиха да сменят, изпратиха своята ярка политическа фигура, депутата Светослав Йорданов.

Снимка: БТА

Борисов даде още примери за назначени от ПП депутати на непартийни държавни постове - като Петър Петров за зам.-шеф на ДАНС и Андрей Гюров за подуправител на БНБ. 

Отделно от това днес в зала ПП-ДБ "провалили строежа на ядрената централа с гласуване против".  Народното събрание отхвърли предложение на Делян Добрев от ГЕРБ за разглеждане на проекти на решения за изграждане на нови мощности за АЕЦ "Козлодуй", което разочаровало Борисов по собствените му думи. 

Казаното от лидера на ГЕРБ обаче изглеждаше като приятелско намигване пред репликите, които си размениха след това Делян Пеевски и Христо Иванов. Според председателя на ПГ на ДПС Иванов иска да овладее прокуратурата, докато съпредседателят на ПП-ДБ отвърна, че Делян Пеевски се е издал, че иска да фигурира в документа.

В интервю за "Дневник" Иванов коментира, че "механизмът за регулаторите очертава реалността, че споделяме отговорността". Всичко останало е нежелание да сменим регулаторите, защото в момента те са 100% на ГЕРБ и ДПС. Тези 100% доведоха до ситуацията, която виждаме в казуса "Нотариуса". Ако някой не харесва механизма за регулаторите и го вади извън скоби, трябва да предложи друг и да застане пред обществото с това предложение", допълни бившият правосъден министър. 

"Като не се харесва механизмът за регулаторите, който ние предлагаме, значи ли, че се очаква да приемем, че сега 100% са на ГЕРБ, ДПС? Или ни се предлага огласената от Десислава Атанасова формула - две трети на ГЕРБ и ДПС", попита съпредседателят на ПП-ДБ.

Снимка: БТА

Интервюто на Иванов ядоса Пеевски, който в кулоарите го атакува. "Христо Иванов и олигарсите зад него искат да овладеят държавата - прокуратурата и КПКОНПИ: 

"Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата. Това е истината. Битката е за КПКОНПИ и прокуратурата, олигархията иска да овладее държавата. Лично аз отказах на Христо Иванов делкането, тук в моя кабинет. Делкането, което той ми предложи в моя кабинет - да бъде сигурен как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран ортакът му Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за зам. главен прокурор - Сава Петров, лично стоя зад думите си".

Пеевски коментира интервюто на Иванов в частта, в която предупредил, че "отново ще извади темата за ДПС". 

"Кое е лошото на ДПС? Девет месеца! Че Христо Иванов пи мазно, турско кафе и седеше в скута ми, за да се случи Конституцията, и всичките ми идваха час през час да си направим промените? Сега ще ми казва в интервю, че отново ще извади темата за ДПС. Коя, бе, Христо, приятелю мой? Темата е, че ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство девет месеца. И ако нас ни нямаше, нямаше и да го има. Маските трябва да паднат, Христо, искам да го знаеш, приятелю мой. Всичко свърши. Вие сте ми ясни", заключи Пеевски.

Последва отговор на отговора, като Иванов отхвърли обвинението на Пеевски, че иска да направи главен прокурор Андрей Янкулов, юридически експерт на Антикорупционния фонд. И призова да се успокоят страстите и да продължат преговорите, като акцентира, че те ще се провеждат само с ГЕРБ. Лидерът на ДБ бе категоричен, че не изборите са изход.

Снимка: БТА

Според него с изказването си Пеевски е заличил целия имиджов капитал на ДПС, натрупан във вътрешен и международен план с подкрепата им за промените в Конституцията и разкрил каква е целта на партията му - да участва с ГЕРБ при разпределянето на регулаторите.

"Изведнъж г-н Пеевски се самовзривява с поредната фойерверка от безвкусни пошлости. И ако не му е ясно къде е проблемът, той го направи съвършено ясно. Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ в това разпределение и че не искат да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност между двете формации, които носят отговорност за управлението. Ние сме древна професия, но професията, от която се вадят такъв тип компромати и се превръщаш сам себе си в компромат, е по-древна от нашата и аз не я упражнявам", коментира Иванов в кулоарите на НС.

Подобна теза изрази и Мартин Димитров, според когото "големият проблем на ГЕРБ е, че в този документ има два подписа - на ГЕРБ и на ПП-ДБ, няма го този на ДПС.

Снимка: БТА

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков призова да се отвори този меморандум или от ГЕРБ да предложат друг текст, а Явор Божанков дори предложи от партията на Борисов да добавят и ДПС в предложения документ. 

Това бе и последното предложение в този горещ политически ден, след който остана отворен въпросът ще има ли преговори, подписване на документ и ротация изобщо, или този път търканията са непреодолими.