Да отворим този меморандум или от ГЕРБ да предложат друг текст, каза съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков пред журналисти в парламента, цитиран от БТА.

"Разпалиха се големи страсти и емоции. Истината е, че трябва да направим крачка напред в промяната на всички тези институции, за които всички българи искат промяна отдавна. Да отворим този меморандум. Или от ГЕРБ да предложат друг текст. Въпросите, на които трябва да си отговорим, са: искаме ли политическо начало в хората, които определят цените на българските граждани - да или не? Ние не искаме политическо начало", коментира Петков и продължи:

"Не е нормално всеки да излиза в кулоарите, да казва по едно-две изречения, а службите си остават каквито са си. Чакаме обратен отговор. Емоцията свърши. Време е колегите да се върнат на масата и да кажат кои текстове харесват. На никой не му трябва избори - това е ясно".

По думите му трябва да се направи крачка напред в промяната на институциите. Искаме оттук нататък да се минава през процедура и всички политици заедно да се откажем от политическото начало в регулаторите, посочи още Петков.

"Искаме ли да слушаме за следващия Мартин Нотариуса или Пепи Еврото? Не искаме. Трябва да направим реална реформа в правосъдната система, което означава всички ние да се откажем от контрол във Висшия съдебен съвет. Искаме ли да имам служби, които да защитават българския интерес, а не непрекъснато да хващаме някакви чужди влияния в тях - руски шпиони и т.н. Не искаме! Щом не искаме тези неща, нека се успокоим, седнем на масата и да видим какъв е механизмът, с който да гарантираме на хората тези резултати", отбеляза Петков.