Две седмици преди обявената дата за ротация в Министерския съвет - 6 март, тангото в Триъгълника на властта, което през последните седмици сякаш следваше само стъпките назад, днес продължи със стъпка напред. От "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предложиха на ГЕРБ-СДС коалиционно споразумение, маскирано като меморандум, включващ основните цели на управлението за следващите девет месеца.

На брифинг след заседание на парламентарната група на ПП-ДБ, съпредседателят на ПП Кирил Петков съобщи: "Виждаме, че напоследък разговорите с нашите партньори в управлението стават все по-трудни, с изказвания по медиите, кратки, кулоарни. А времето тече. 6 март не е толкова далеч и затова ние решихме да направим смяна на подхода".

И добави, че тя се изразява в документ с четири важни аспекта, като един от най-важните е този за регулаторите, където разпределението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да е по равно. В проекта са включени и темите за съдебната система и службите за сигурност, но също така е записано, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори. Все пак Кирил Петков уточни, че меморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, а тяхната начална преговорна позиция и когато бъде финализиран, трябва да се превърне в договор.

Меморандумът е изпратен на ГЕРБ-СДС и Мария Габриел разполага с него, допълни Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България" (ДБ).

Какво пише в коалиционното споразумение под друго име може да прочетете ТУК>>> 

Христо Иванов, председател на "Да, България", лаконично коментира, че България трябва да има правителство, което да е несъмнено реформаторско. Според него това означава борбата с корупцията да продължи и да има съдебна реформа. Той съобщи, че предвиждат отделно да се разговаря по управленска програма и актуализирана законодателна програма.

Отговорът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов дойде от Костенец, където той присъства на партийно събитие. 

"От ПП-ДБ в момента говорят само за постове и за власт. Знаят, че са малки, знаят, че не могат, но точно като едно дебело дете - преяждащо - тъпче, тъпче и накрая те ще повърнат" - в типичния си стил коментира Борисов пред активисти на партията и отбеляза, че чисто технически на 6 и 7 март не може да има на ротация, защото тогава е конгресът на ЕНП в Букурещ. 

"Това е конгрес с избори и трябва да гласуваме, няма как да съм тук", аргументира се лидерът на ГЕРБ и уточни, че на форума ще присъства и вицепремиерът Мария Габриел, за да подкрепят Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия (ЕК).

Бойко Борисов каза още, че хората, които трябва да водят преговори, не могат да се засекат напоследък, защото често пътуват. "И ние седим с Кирил Петков и чакаме Денков и Габриел да се разберат, и ние да се разбираме евентуално за подкрепа в парламента", добави той. Според лидера на ГЕРБ в момента ударно се сменят регулаторите, а ПП-ДБ имат повечето областни управители и искат да вземат единственото министерство, което ГЕРБ има. Борисов попита какво да подписват с ПП-ДБ и оцени последните девет месеца като не най-успешните, но и не най-лошите за страната. Той обърна внимание, че ако се продължи по същия начин след ротацията, това ще бъде катастрофа и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ.

Бойко Борисов обаче се съгласи с думите на президента Румен Радев, че хората виждат едни "препирни" за постове, но подчерта, че ГЕРБ не са част от тази група.

Държавният глава, който по-рано през деня присъства на годишната конференция за състоянието на отбраната, коментира ротацията пред журналисти. По думите на Радев скандалите покрай разпределението на властта късат все повече нишката между управляващите и общество.

Президентът изрази надежда управляващите да си "дават сметка за това, защото хората виждат едни препирни за постове, за властови ресурси, за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с очакванията им като граждани". Радев посочи, че винаги когато е провеждал консултации, това е било с даване на възможност и стремеж парламентарно представените политически сили да стигнат до консенсус за властта.

"Действам изцяло в рамките на Конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт съответно да си вземе своите решения в този процес", заключи Румен Радев.