Христо Иванов и олигарсите зад него искат да овладеят държавата - прокуратурата и КОНПИ. Това заяви в кулоарите на парламента Делян Пеевски. Лидерът на ПГ на ДПС разкри, че лично Иванов му е предлагал подялбата на държавата и искал гаранции, за да направи главен прокурор юриста от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов. Пеевски обяви, че е отказал и заключи по адрес на сглобката: "Всичко свърши".

"Лично аз отказах на Христо Иванов делкането, тук в моя кабинет. Делкането, което той ми предложи в моя кабинет - да бъде сигурен как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран ортакът му Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за зам.главен прокурор - Сава Петров, лично стоя зад думите си", заяви Пеевски.

"Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата. Това е истината. Битката е за КОНПИ и прокуратурата, олигархията иска да овладее държавата", заключи той. И обвини в лъжа Христо Иванов, че когато водели разговорите за Конституцията и промените в нея, препоръката на Венецианската комисия е била в нея да се запише кои регулатори да бъдат избирани със 160 гласа.

Имаше добри разговори за Конституцията как всичко ще е прозрачно, Венецианската комисия каза кои регулатори да бъдат със 160 гласа, но Христо излъга, като каза да не ги слагаме регулаторите, да са със законови актове, не с Конституцията", разказа Пеевски. И добави, че е логично в тях да бъдат представени различните парламентарни групи, "а не да бъдат делнати 50 на 50".

Пеевски коментира и интервю на Христо Иванов в "Дневник", където предупредил, че отново ще извади темата за ДПС.

"Кое е лошото на ДПС? Девет месеца! Че Христо Иванов пи мазно, турско кафе и седеше в скута ми, за да се случи Конституцията, и всичките ми идваха час през час да си направим промените? Сега ще ми казва в интервю, че отново ще извади темата за ДПС. Коя, бе, Христо, приятелю мой? Темата е, че ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство девет месеца. И ако нас ни нямаше, нямаше и да го има. Маските трябва да паднат, Христо, искам да го знаеш, приятелю мой. Всичко свърши. Вие сте ми ясни", заключи Пеевски.

Той коментира и отхвърленото решение за новите блокове на АЕЦ "Козлодуй".

"В залата се случи нещо нечувано. Изявените евроантлантици провалят в момента проекта на "Уестингхаус" за ядрена централа заради Свилен Спасов, агента на ДС, лично посочен от тях в борда на това дружество", възмути се още лидерът на ПГ на ДПС.

Веднага след отговора на Христо Иванов, който отрече думите му, Делян Пеевски направи второ изявление в кулоарите на парламента. Той призова за очна ставка с Иванов, за да стане ясно, че разговори за назначения, включително на Андрей Янкулов от АКФ за главен прокурор или поне шеф на Комисията за противодействие на корупцията са водени.

"Няма да позволим да си правят кампанията върху ДПС, ще отговаряме на всички обвинения", каза още Пеевски.