Въпросът за външния министър вече не е на мода сред ГЕРБ и ПП-ДБ. Днес те го замениха с нов фаворит, като повод за спъване на ротацията - делбата на държавата посредством регулаторите, узаконена в споразумение между партньорите във властта.

За детонатор послужи именно тъй нареченият от ПП-ДБ меморандум, който предложиха на партньорите, за да скрепят следващото управление поне до края на годината. Още преди да изтекат първите му 24 часа, документът беше подложен на унищожителна критика от партньорите, а дали ще оцелее, или ще претърпи редакция, ще стане ясно в следващите дни. Днешният започна с обяснението на Кирил Петков по Нова телевизия, че меморандумът не е ултиматум и офертата е да делят 50 на 50 местата в държавните регулатори, за да се контролират взаимно. И обвини ГЕРБ и ДПС, че искали да вземат 2/3 от местата в тях. За гаранции, че някой няма да се полакоми или пък няма да предложи политическо лице, Петков обясни, че в документа са предвидили вето с правото на едната страна да го налага при назначенията.

"Нашето предложение към ГЕРБ е: Хора, продължете да вървите с нас. Да направим така, че да не се притесняваме защо сме си свършили работата. Когато ме избраха за премиер, същия ден се качи цената на тока. Защо? Защото цената на тока не зависи от министър-председателя, а от КЕВР. Ако тези регулатори започнат да работят, няма значение кой политик с кого се среща. Задачата е никой политик да не може да им повлияе", обърна се към партньорите Петков. Съпредседателят на ПП не отстъпи от позицията за това Николай Денков да бъде външен министър, но склони, ако ГЕРБ се съгласят, Мария Габриел да стане министър по европейските въпроси.

Петков изплю камъчето защо толкова държат на Външно министерство - защото не вярват на ГЕРБ, че ще бъдат направени реформите в институциите и спецслужбите. Затова от ПП-ДБ държат да имат пряк контакт с Брюксел и ЕК да бъде гарант.

Снимка: БТА

"Аз разбирам, че ние трябва да имаме компромиси. Аз разбирам, че когато сме с 63 депутати, ГЕРБ имат 69 и нямаме право да си помечтаем всичко. Но хора, това правителство, лошо, добро, работи добре и показва резултати, нека да не правим политически драми и нека да не влизаме в политическа нестабилност, докато ние не решим тежката задача да сменим регулаторите", призова Петков. Ако пък не стане, са готови да напуснат управлението при липса на реформи, обясни бившият премиер. След като призна как няма доверие на партньорите, Петков все пак направи уговорката, че чака ГЕРБ да прочетат внимателно офертата, а документът е отворен за редакции и преговори.

Другият партньор - лидерът на ДБ Христо Иванов, си затрая, а някъде по времето, когато Кирил Петков обясняваше по Нова телевизия каква е целта на своеобразните предпазни клаузи в споразумението при разпределянето на регулаторите, Иванов се скри от интервю по бТВ. Лидерът на "Демократична България" бил ангажиран точно с въпросния меморандум и не можел да участва в предаването, обяснил пресцентърът на екипа на телевизията в последния момент.

Христо Иванов замълча и в парламента, но пък адресатите на меморандума - не. Лидерите на ГЕРБ и ДПС не харесаха документа и го обявиха публично.

 Бойко Борисов реагира бурно на офертата и отсече, че е по-добре да се упътим към избори "2 в 1", отколкото да дели държавата с ПП-ДБ.

"Този меморандум е всичко друго, но не и принцип. Кирил Петков ми предлага да си разделим държавата на две. Това е много щедро предложение на Кирил Петков - да си разделим държавата на две, да загърбим парламентаризма, опозицията и да си разделим за следващите седем години всичко 50 на 50. И в същото време целият Министерски съвет да остане техен", разгневи се Борисов.

Снимка: БТА

"Аз от името на ГЕРБ мога да кажа, че това не само е неприемливо, а и е незряло", добави той и отново заговори за разваляне на сглобката. "За мен от първите 10 реда от това, което са записали, изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция", предупреди лидерът на ГЕРБ. Борисов напомни, че не отстъпва за Габриел - външен министър и показа, че не приема спешните рокади преди ротацията, които предприе правителството "Денков". "Питам - кой съгласува смяната на най-важната агенция в държавата АДФИ? Попитаха ли партньорите си за смените в ДНСК, БАБХ, в митниците - в кой меморандум е записано това? В коя правова държава всичко се парцелира на две?", ядоса се Борисов.

В същия тон влезе и лидерът на ДПС Делян Пеевски, който на свой ред установи, че офертата на ПП-ДБ е за "делкане" на държавата и апетитът на ПП-ДБ е най-вече за регулаторите.

"Някой иска да си делне държавата и да няма нищо за хората. Няма да участвам", каза Пеевски, въпреки че документът предвижда подписи само от ГЕРБ и ПП-ДБ. "Някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин. Абсурдно е в някакъв "мумурандум" , както го нарекоха, да има желание за подялба на съдебната власт, антикорупционни агенции. Това е нечувано. Виждаме всичко - вътре няма нищо за хората. Има само делкане на служби, делкане на прокуратура, делкане на съд , делкане на антикорупционна агенция, възмути се Пеевски. "Ние сме казали, че не участваме в това нещо", пригласи Пеевски на Борисов.

И обеща, че ДПС ще се противопостави на това с гласуване в пленарната зала. "Дали ще има предсрочни избори, или не - това си е решение на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Те да си го решават", направи пас Пеевски.

Снимка: БТА

Така на Кирил Петков му се наложи да отговаря на отговора, който получи с първоначално отхвърляне на предложения меморандум и от ГЕРБ, и от ДПС.

"Не става дума за никакъв подарък и за делкане на регулатори, защото, ако отиде на втора страница, там се казва, че страните се отказват от излъчване на кандидати с ярък политически профил", отрече да иде реч за делба на държавата Петков.

Отново настоя, че иска независими хора в регулаторите, без политически назначения и за пореден път прозвуча рефренът за майката на един депутат от ГЕРБ. Съпредседателят на ПП дори предложи да се сформират юридически екипи от двете групи и те да обсъдят заедно точките в предложения документ за управлението от ротацията нататък.

Последва затвърждаване на отказа на ГЕРБ, прозвучало този път от устата на депутата Тома Биков.

"Към настоящия етап не виждам изгледи ротацията да мине. Меморандумът на ПП-ДБ за ротацията не е покана за преговори, а по-скоро опит за саботаж на преговорите за ротацията", констатира депутатът. "Ако се вгледате в него, ще видите, че е датиран март-декември 2024 и в този период ще се бори корупцията, ще се създава ефективно управление и след декември пак трябва да се прави ротация и да се върнем в сегашното положение", коментира Биков.

Той контрира и упрека на Петков с намека за председателката на КЗК, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. "Много е странно, когато господин Кирил Петков говори за семейства в други партии, защото през последните две години колкото семейства от "Продължаваме промяната" влязоха в управлението под една или друга форма, не е имало за последните 30 години", уточни Биков.

Снимка: БТА

При продължилата ненамеса на Христо Иванов, от името на "Демократична България" се обади съпредседателят Атанас Атанасов, който пробва да снижи напрежението с призив за спокойствие, преговори и подписване на коалиционното споразумение. 

"В този меморандум виждам, че всички съсредоточават вниманието върху кадровите въпроси, но това не е основното. Основното е преди ротацията да седнем на масата на преговорите, без никакви червени линии, и да си изясним политиките оттук нататък, които ще упражняваме заедно в следващите най-малко 9 месеца или както е казано в меморандума "През всички 9 месеца". Според Атанасов с меморандума се прави "политическа оферта", която има за цел да се ясно да определи как ще продължи управлението на България след ротацията.

Снимка: Булфото

Затова пък опозицията получи удобен повод за атака от поредния шум в рая. Лидерката на БСП Корнелия Нинова се възмути в унисон с ГЕРБ и ДПС от това, че ПП-ДБ искали да си поделят държавата.

"Това е меморандум на позора на ПП-ДБ, самопризнание за подялба на постове и шамар за Борисов. Партиите, които щяха да изчегъртат ГЕРБ, които щяха да сменят модела на управление, сега предлагат на Борисов 50% от държавата", констатира Нинова. И демонстрира единодушие с Борисов: "Единствен изход от тази ситуация е избори 2 в 1".

Снимка: БТА