Двамата обаче се разминаха в мненията си, трябва ли проблемът да бъде коментиран по принцип или само след изричното назоваване на имената на корумпираните магистрати, предаде БНР.
Повод за коментарите им стана вчерашно писмо на Съюза на съдиите, че "приятелски кръг" кадрува в съдебната система. Пръв за “приятелския кръг“ в системата говори именно Константин Пенчев преди избора на председател на Софийския градски съд през юли.
"Абсолютно съм съгласен с това. Казвал съм го много пъти", заяви днес пред журналисти Константин Пенчев.
Анелия Мингова обаче репликира, че не може да се говори така по принцип, без да се назове кой точно влиза в цитирания приятелски кръг.
Вчера от съюза на съдиите изпратиха поредната си декларация до ВСС, с която настояват за отговори на няколко въпроса, писа в. "Сега": дали е вярно, че на заседанията се създава привидност за вземане на решения, които вече са внушени, за приятелски кръг, който кадрува, както и дали големи адвокатски кантори оказват натиск върху дейността на съда.
От ВСС официално декларираха безпокойството си от “тенденциозните и еднопосочни внушения“ по негов адрес през последните дни в публичното пространство. Декларацията дойде близо седмица, след като министърът на правосъдието Маргарита Попова поиска публично обяснение за спорните магистратски назначения и намекна, че и този ВСС може да бъде разпуснат предсрочно.
“Опитът да се преекспонират и хиперболизират определени недостатъци в работата на ВСС, определяме единствено като опит за вмешателство, груб и недопустим натиск“, пише в декларацията на висшите магистрати. В нея те твърдят, че винаги са се стремили към открит и честен диалог с всички институции и със самите магистрати. За пример дават публичното обсъждане на етичните правила и на наредбата за атестиране в системата.
ВСС призовава и да се кажат имената на “приятелския кръг“, който кадрувал в системата.
Да бъде спряно назначаването на административни ръководители на съдилища и прокуратури, докато не бъдат въведени промени в Закона за съдебната власт и начина на атестиране - е правилният подход, каза още днес Константин Пенчев, предаде БГНЕС.
Той заяви, че ако сегашните конкурси за назначаване на ръководители приключат преди изменението на закона, то резултатите от промените и мерките ще се усетят едва след пет години, когато ще бъдат новите конкурси. Пенчев оприличи съмнителното назначение, дори да няма доказателства за корупция, на вкарване на ракова клетка в здрав организъм.