Имаме над 30 номинирани кандидати за кмет на столицата, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на "Лице в лице" по bTV.

Тя засега отказа да оповести имена и дали са вътрешнопартийни лица и поясни, че Кирил Добрев ще е председател на предизборния щаб на местните избори.

Според нея ще има оспорвана битка на местния вот и затова е премахнато машинното гласуване. Тя обясни, че то е мярка на ГЕРБ, за да спечели в градовете с балотаж. ГЕРБ видя, че губи в големите градове подкрепата на евроизборите, заяви още Нинова.

"Получих отговор от ЕК, в който се казва, че нашето писмо относно финансирането на партиите ще бъде разгледано от еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова и в най-кратки срокове ще има реакция от ЕК. Европейската практика в последните години е да се ограничава финансирането от фирми, за да се изсветляват партиите и затова се прибягва към държавно финансиране", заяви Корнелия Нинова по въпроса за финансирането и субсидиите на партиите. Тя отбеляза, че управляващите в България направиха стъпка назад от тази добра европейска практика, връщайки финансирането на юридически и физически лица и то без ограничения. "Всеки може да финансира партиите. Без ограничение на външните юридически лица - всякакви фондации могат да спонсорират партиите. Без критерии на какво трябва да отговарят тези фирми. Политическият живот на България става отворен двор да всякакви влияния - политически, геополитически, религиозни. Това е отречена навсякъде в Европа практика", допълни председателят на БСП. Нинова увери, че БСП ще намери начин да се финансира. "Субсидията е изхарчена за партийна дейност. Всеки лев, който е изхарчен, се знае за какво е. Ние не сме ГЕРБ, които си държат парите на влог, за да печелят от лихви. Имаме над двеста офиса в страната - те трябва да се подържат, имаме режийни разходи - конгреси, Бузлуджа, както и предизборни кампании. Парите не се дават на партиите, за да се държат на влог. От ГЕРБ държат техните пари на влог вероятно, защото черпят финансиране по друг начин и държат субсидията за лихви. Миналата седмица върнахме първата вноска от субсидията от около 800 хиляди лв.", каза Корнелия Нинова.

"Непостоянството в политиката е много опасно нещо - за икономическия, социалния и политическия живот в страната. Само преди 4-5 месеца приехме да има машинно гласуване. Само три месеца след това махнаха машинното гласуване. Две седмици по-късно връщат машинното гласуване за парламентарните избори. Така не се прави политика и не се управлява държава. Не може един ден напред, друг назад. Това е несигурност", заяви лидерът на БСП. Тя не приема аргумента на ГЕРБ, че машинното гласуване било скъпо. "На президентски, европейски и парламентарни не е скъпо, а на местни е скъпо. Причината е, че наистина ги е страх за резултатите на местните избори. Видяха резултатите от европейските избори - макар и да победиха. Видяха, че губят подкрепа в големите градове. В над 60 общини БСП е първа сила, при положение, че сега имаме 30-40 кмета. В над 120 градове отиваме на балотаж с ГЕРБ с разлика от стотина гласа. Това ги е шокирало и предприеха мерки това да не се случи на местните избори. Мерките са две : ще ги убием финансово като спрем субсидията и ще махнем машинното гласуване, за да можем отново да подправяме протоколите", разкри замисъла на управляващите Корнелия Нинова.

Тя коментира и свалянето на политическото доверие от варненския лидер на партийната организация Борислав Гуцанов. Лидерът на БСП обясни, че в годините са получени над 50 жалби за него от варненските социалисти, които твърдят, че има колаборация с ГЕРБ във Варна.Освен това тя обясни и че той е вписвал несъществуващи членове. "Получихме формуляри на починали отдавна хора и които не фигурират в ГРАО, както и документи на седем имена с една и съща снимка", каза още Нинова. Тя поясни, че решението за смяната на Гуцанов е на Изпълнителното бюро на партията.

Относно сделката за американските изтребители Нинова коментира, че финансово не е добра за страната ни, понеже надвишава първоначалната заявка. А военно-техническата експертиза показва, че ще има недооборудване на самолета.

"Вероятно правителството, за да намали цената, се лишава от броя ракети, броя пилоти, които трябва да се обучат, т.е. военно-техническата експертиза не отговаря на това, което беше в първоначалната заявка", коментира лидерът на БСП.

Сделката за F-16 е твърде скъпа за възможностите на България "Крайният вариант за сделката за изтребителите се разграничава от мандата, който имаме ние, даден ни от Националния съвет на партията и от решението на парламента. Партията има решение за модернизация до 2 % от БВП. Има нужда от модернизация, но крайният договор много надвишава тази цена. Сделката е твърде скъпа за възможностите на България"- коментира лидерът на левицата другата актуална тема за закупуването на самолетите F-16. Нинова обърна внимание, че според военно-техническата експертиза, в крайния вариант тези самолети не са окончателно оборудвани. Тя допусна, че вероятно, за да се свали цената, правителството се е лишило от брой ракети, брой пилоти, които трябва да се обучат. "Имаме аргумент и за общоевропейските ни интереси - за обща европейска армия и отбрана, а правителството на Борисов даде съгласие да има такава. Изведнъж европейските ни партньори бяха отхвърлени. Взима се нов дълг, за да се платят самолетите. Обикновено, когато няма аргументи, Борисов постъпва лековато. Той каза, че не иска да оставя дългове на следващите и затова плаща накуп. Но той оставя дългове на целия български народ като взе заем. Този дълг ще го плаща народът, а не той лично. Това е против българския интерес", категорична бе Нинова.

"Пробивът в системата на НАП е огромен проблем. Над 2 милиарда лв. се изхарчиха за електронно правителство, а резултатът не е нулев, а под нулата - сринати митници, система на НАП, Търговски регистър, ГРАО, ЦИК, Народно събрание, Министерство на правосъдието. Не остана несрината система." Това заяви пред БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея 2 милиарда лева са хвърлени на вятъра. "Некадърно свършена работа и може би корупционно свършена. Правителството генерира нестабилност и несигурност. Отново имаше информация, че Фолксваген не предпочитат България за нов завод - как да дойдат инвеститори при тази среда в България. Нека да се вслушаме в експертите. Това е опасност. Личните ни данни са на показ", отбеляза Корнелия Нинова и предупреди, че това е до живот, защото не може да се смени ЕГН-то. "Реакцията на правителството е абсолютно неадекватна. И другаде се случват такива неща, но няма случай данните на 5 милиона души да са публични. CNN написаха "Цяла нация е хакната". Не може в тази криза да излезеш и да говориш вицове и лакардии - как имаме много добри хакери, защото ни е добро образованието. Това е безотговорно. Борисов се е скрил от няколко дни. Премиерът се крие в критични ситуации. За мен реакцията трябва да е друга - трябваше да се излезе и да се признае кризата, както и да се обявят конкретни мерки", коментира председателят на БСП. Нинова изтъкна казаното от специалистите, че може да се посегне на банковите ни сметки и може да се вземе кредит с тези данни, да се прехвърли имот, да се теглят пари. "Вместо да излязат и да кажат- имаме проблем, решаваме го с общи усилия, те се скриват и казват, че опозицията е виновна и че плаши народа. Това е безотговорно към 5 милиона българи", така критикува реакцията на управляващите Корнелия Нинова.