Ще създадем друг център на левицата и ще започнем истинско джентълменско съревнование с това, което остана да се нарича БСП, каза Минчо Минчев от Партията на българските комунисти.

Очакваме през септември или октомври да има нови избори, не само заради положението в България, а и заради положението около страната, коментира той. Тук виждате очертанията на бъдещия Отечествен фронт, отбеляза Минчев.

БСП оряза малките партии и движения, с които ще се яви на предсрочните парламентарни избори на 26 март. Коалицията, която вече носи името "БСП за България", включва общо 6  политически формации. Досега обединението се казваше "БСП лява България" и в него влизаха 13 партии.

Причината за изгонването на формациите е, че издигат собствени кандидати на местни избори, кандидатите им дават подкрепата си за други срещу номинациите на БСП и след това общинските им съветници гласуват срещу решенията на червените кметове, каза Корнелия Нинова.

Коалиционният договор за "БСП лява България" не беше спазен не от коалиционните партньори, а от самата БСП, коментира днес Елена Нонева от Политическо движение "Социалдемократи", цитирана от БТА.

Беше некоректно точно в последния момент да бъдем уведомени, без провеждане на разговори, че няма да участваме в коалицията, заяви тя и посочи, че тези партии са поставени в невъзможност да се регистрират на предстоящите избори.

Извън коалицията остават още Съюзът на комунистите в България,"Евророма", "Обединена социалдемокрация", Партията на българските комунисти.

В договора за коалиционното споразумение няма клауза, според която всички партии от коалицията да участваме заедно на местните избори, до ден днешен не получихме отговор на въпроса какво значи да работиш против БСП, отбеляза Нонева.

Тя припомни, че на местните избори е времето, всяка една партия да покаже своята електорална тежест. Нонева отбеляза, че такова решение е било взето и в коалиционния съвет и е имало подписано споразумение, че никоя партия няма да издига кандидатури за кметове, отпаднали от други партии от формата.

Освен това БСП е дала възможност всяка местна партийна организация да избира формата и начина, по който да участва.

Йордан Гергов от "Обединена социалдемокрация" каза, че е имало неуважително отношение от ръководството на БСП и не се е чула по време на президентската кампания и една дума за останалите партии. Не можеш да искащ да спечелиш война, когато си махаш воините, коментира той.

По-рано днес лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев атакува остро БСП и лично Корнелия Нинова, която нарече "уникален актьор".