Сред авторите на доклада е и бившият финансов министър на България Симеон Дянков, който подаде оставка през февруари, малко преди да падне кабинетът "Борисов".
Ексминистърът остана в изолация и не попадна в листите на ГЕРБ
за предстоящите избори. Като една от причините се сочеше твърдата му подкрепа за политиката на СБ срещу ЕК и МВФ. Самият Дянков заемаше висш пост в банката преди да стане министър.

Пекин иска да премахне класацията на страните в проучването Doing Business, което сравнява бизнес регулациите - като трудностите за стартиране на компания, в 185 различни държави. Според Financial Times, причината е, че през тази година страната се нарежда на 91-во място заради тежката си бюрокрация и данъчна система.

Критиците на доклада казват, че няма смисъл в това, бързо растящи икономики като Китай, да са толкова ниско в класацията, която изглежда отдава твърде голямо значение на дерегулациите. Зам.-изпълнителният директор за страната в Световната банка, Бин Хан, вече коментира, че в доклада "са използвани грешни методики, които не успяват да отразят фактите, подвеждат аудиторията и правят твърде малко за подобряване на бизнес средата в Китай".

Поддръжниците на доклада твърдят, че той е обективно, старателно проучване и отразява усилията за реформи във всяка една страна.

"Ако не разполагате със сравнително класиране започвате да губите много от непосредствения контакт, който имате с политиците", посочва Симеон Дянков, бивш министър на финансите на България, който е сред създателите на проучването. "В момента, в който заявим, че се страхуваме да публикуваме този доклад, по този начин, изниква въпросът какъв ще е следващият компромис?"

"Европа се нуждае от откровена дискусия за конкурентоспособността", призова преди дни Симеон Дянков. Той се аргументира, че "най-голямата слабост на континента е, че много страни произвеждат и изнасят прекалено малко и на прекалено висока цена". Има голяма доза истина в обясняването на неконкурентоспособността на европейската икономика с еврото, каза  бившият финансов министър.