"Днес и аз с нетърпение чакам да видя дали 7-те танкера, които ние бяхме договорили, ще бъдат взети. Надявам се на това. Всеки служебен министър дойде със свой екип и започна промени, но аз вярвам, че има правото да го направи", каза бившият премиер Кирил Петков в интервю по bTV, след като стана ясно, че няма договорено къде да бъдат разтоварени тези танкери, а офертата изтече и фирмата отказа да удължи срока.

"Никой не трябва да бъде наведен само защото едната страна казва, че "това са моите нови условия". Ако си изпълнят условията по договора, няма лошо в това да преговаряме", коментира Петков за договора с "Газпром".

"В този момент аз не мисля, че е смислено, докато не видим изпълнение по съществуващия договор, да се надяваме, че утре няма да си нарушат договора", каза Петков.

Бившият премиер допълни, че правителството му е гледало кое е най-практично за страната ни и е на най-добра цена. Петков каза още, че се надява правителството да приеме танкера с договорения на по-ниска цена газ.

"Най-важното е да направят честни избори. Мисля, че бе начална риторика на новото правителство приказките за хаос в енергетиката, но и мисля, че бързо се осъзна, че много от нещата, които тръгнаха с негативизъм, не се оказаха верни. Хубавата новина е, че за отоплителния сезон вече ще имаме азерски газ. Само не разбрах защо им трябваше допълнително удължаване на срока за преговори", запита се Петков.

По повод решението на ПП да се явят самостоятелно без ДБ, Петков го оправда с желание на самите симпатизанти на двете формации.

"Осъзнахме, че има избиратели и на ПП, и на ДБ, които казват - моля ви, не взимайте решението за нас. Искаме да го вземем, а вие след това работете заедно", цитира ги Кирил Петков.

Петков потвърди, че Бойко Рашков ще бъде част от листите на партията, както и отцепниците от ИТН.

И отново заговори за пенсиониране на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Един човек на годините на баща ми, който трябва да се пенсионира, когото хората се умориха да го виждат, но държи властта до последно и се надява пак, ходи по села и паланки. 80 на сто от хората казват - време е да се пенсионира, но той се държи за властта, въпреки че съзнава, че това е абсолютна пречка за развитието не само на България, но и на неговата партия", заяви Кирил Петков по адрес на Борисов.

Предишното му подобно изказване предизвика реакции от страна на ГЕРБ, че не той, а тяхната партия решава кой да й бъде лидерът.