Това заяви пред събралите се в Античния театър в Пловдив кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП - ген. Румен Радев, при откриването на предизборната кампания.

По думите му на България е нужен президент с воля и характер, който да сплотява нацията около значими цели и да изпълни със съдържание президентската институция и да върне достойнството и вярата на българските граждани, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той подчерта, че от нас зависи дали ще продължи упадъкът на българската държавност и разграждането на общия ни дом или най-сетне ще си върнем контрола. Кандидат-президентът попита дали ще приемем готвената ни участ на буферна зона за нелегални мигранти или ще предприемем решителни мерки да съхраним себе си като българи.

Ген. Радев пое ангажимента, в днешното време на растящи вътрешни изпитания и външни заплахи, да бъде президентът с ясни приоритети: укрепване на националната сигурност във всичките й измерения; външна политика с характер, която да се изработва вътре в страната ни и да се отстоява навън; ефективно взаимодействие и повишено доверие между институциите; да сме лоялен член на НАТО и ЕС, но не с клакьорство и заклинания, а с реални действия.

Като основни сфери, които ще изведе на преден план той посочи: икономическото и духовното развитие, образованието, здравеопазването, демографията, доходите и правата на гражданите.

Генералът обясни, че за постигането на тези цели ще търси максимално съгласие между институциите, партиите, гражданските сдружения и организации.

България трябва да разчита на таланта и капацитета на всички българи. Те са нашият капитал, подчерта ген. Радев.

Той каза още, че да сплотява и води хората в изпитания към победа със силата на личния пример е било негов дълг и призвание и е готов да поеме отговорността на държавника, от когото България се нуждае в тези бурни и смутни времена.

Ще бъда инициативен президент, който ще търси решенията за доброто на България. Ще бъда силен президент, но не заради пагоните, а в името на каузата България. Ще бъда отговорен президент, който ще работи открито, ще изпълнява поетите ангажименти и ще отстоява решенията си. Ще бъда президентът на всички български граждани. Защото българин не е участ, българин е чест, заключи ген. Радев.

Йотова: Ние можем да победим, защото нашата кауза е България!

„Ние можем да победим, защото нашата кауза е България! България, която обичаме и за която искаме да сме достойни!“, това заяви кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова.

Тя подчерта, че тези избори не са за постове и власт, а за надеждата да престанем да се срамуваме от държавата си, политиците и президента си.

Ние с ген. Радев ще оправдаем тези очаквания. Опитват се да внушават, че президентската институция няма правомощия. Карат ни да вярваме, че резултатът е предрешен. Плашат с дестабилизация и разпад, ако не изберем поредния послушко. Защото самите властващи са уплашени, защото знаят, че доверието в нас е инвестиция в националната сигурност, която те предават, каза още Йотова.

Тя посочи, че основна цел на президентската институция ще бъде гарантирането на националната сигурност, не само на границата, а за всеки български гражданин.

Според нея най-важното е държавата да протегне ръце към младите хора, за да останат в България, да имаме добро образование и здравеопазване, силна външна политика и сигурност.

В негово лице ще имаме за президент човек решителен, компетентен, знаещ как да постига непостижимото. Той е патриот, който се е клел да защитава България и да отдаде живота си за нея. И е изпълнявал клетвата си. Аз му се доверявам, заяви Илияна Йотова за ген. Радев.

Нинова: Избираме или послушанието, или страха

Днес избираме или смелостта, или послушанието и страх, в който искат да ни държат сегашните управляващи. Искаме честта и достойнството си на българи, заяви пък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нашият европейски път е предначертан и ясен, но искаме да бъдем равни на другите европейски народи и няма да позволим чужди държави да определят съдбата ни, да отнемат гордостта ни и да тъпчат народа ни. Ние сме направили своя избор. Заставаме на страната на народа срещу мафията, монополите, които всеки ден богатеят на гърба на хората, каза още тя.

Ние сме на страната на младите, които не искат да връщат 16 млрд. лв. заем, за да живее сега една клика в разкош. Ние сме на страната на безработните българи, които не искат държавата да плаща на безработните бежанци здравни осигуровки, а тях, безработните българи, да ги праща в списъци на чакащи в болниците. Ние сме на страната на децата, които искат да започват първи клас с буквар, а това правителството им го отне, подчерта председателят на партията.

Ние сме на страната на учителите, които искат да преподават „Под игото“, а не „Робинзон Крузо“. Ние сме на страната на земеделците, които не искат да си изхвърлят продукцията, защото правителството на ГЕРБ подкрепя санкциите срещу Русия. Ние сме на страната на пенсионерите, които цял живот дадоха за България, а сега мизерстват. На страната на малкия и среден бизнес, който е на колене. Всички тези хора чакат от нас промяната. Само ние заедно можем да им я дадем.

Ние избираме смелостта и няма да бъдем послушни, не искаме и послушен президент. Но ние, смелите, подаваме ръка на уплашените, на слабите и на обезверените, за да им да дадем надежда, да им дадем кураж, да им посочим път и да ги преведем по този път. Вие сте свободни хора, имате право на избор. Някои от вас са червени, други са сини или отвратени от политиката, обезверени и не искат да подкрепят никого.

Днес става дума за отечество. Не давайте България! Изберете честта, достойнството, солидарността, справедливостта, родината, свободата и смелостта. И днес тези наши ценности имат своето олицетворение, имат своето име – ген. Румен Радев и Илияна Йотова. Успех и победа не за тях само, и не за нас само, а за доброто на България!, пожела Корнелия Нинова.

„Цялата сила е във ваши ръце, за да направите така, че този невероятен мъж с голям авторитет и сила да стане президент и да работи за доброто на България”, заяви и председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела. 

С ген. Радев и Илияна Йотова ще изиграем хорото на победата”, заяви пък чрез видеомост от Стара Загора председателят на Инициативния комитет Стефан Данаилов. 

„Илияна е завладяна от хуманност към хората, социално мислещ човек, ангажиран с политиката. Като вицепрезидент ще се захване сериозно с народните дела”, каза той. 

И подчерта, че през целия живот професията на ген. Радев е била такава, че първо е мислил, а после е действал, за разлика от един друг генерал, който действа, но не мисли.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на президентските избори?