Избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати за желаещите да гласуват в изборите за 46-о Народно събрание точно в 22:00 часа българско време тази вечер (7:00 ч. местно време на 11 юли 2021 г.)

Това са първите две секции зад граница, в които започна изборният ден.

Вижте снимки >>

Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско, САЩ - в 6:00 часа българско време в понеделник, 12 юли 2021 г.

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 68 държави в 782 секции, с 69 на сто повече от изборите на 4 април 2021 г. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания - 135, Германия - 115, Турция - 112 , Испания - 67, САЩ - 58, Гърция - 32 секции.

Сънародниците ни могат да гласуват в различни краища на света - от Токио в Япония и Сургут в Сибир в Русия, през Нигерия и Република Южна Африка, до Баваро в Доминиканската република и Аржентина. Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/3715, а списъците за гласуване извън страната на: https://mfa.bg/bg/3714

Министерството на външните работи още веднъж изразява своите благодарности към българските общности в чужбина, които се включиха и оказаха неоценима помощ за подготовката и организацията на вота зад граница.

Българите в Нова Зеландия вече гласуват

Снимки: МВнР

Предсрочните парламентарни избори за състава на 46-ото Народно събрание в страната започват в 07.00 часа с възможност вотът да продължи до 21.00 часа, ако пред изборните помещения има още желаещи. Над 6 милиона и 700 хиляди са избирателите, които фигурират в предварителните списъци. Над 12 хиляди са секциите на територията на страната.

 В деня за размисъл преди вота, секционните избирателни комисии получиха техническите устройства и всички други изборни книжа и материали, необходими за машинното гласуване.

Както в деня за размисъл, така и в изборния ден е забранена политическата агитация, както и оповестяване на социологически данни за нагласите на избирателите

Резултатите от социологическите проучвания могат да се публикуват и разгласяват след 20.00 часа на изборния ден.

На предстоящия вот, съгласно приетите поправки в Изборния кодекс, в секциите с над 300 избиратели ще се гласува машинно. В страната машините са 9401, а 273 са секциите зад граница, в които ще се гласува с техническите устройства, като за вота в чужбина с осигурени 421 машини.

ЦИК реши видеозаснемането и водеоизлъчването в реално време в избирателна секция да се осъществява след края на изборния ден, при обявяване на гласуването за приключило, като няма да се допуска заснемане на избирателни списъци. Могат да бъдат показвани действията на Секционните избирателни комисии при броене на подадените гласове при установяване на резултатите и попълването на протокола.

Вижте резултатите от предсрочния вот на живо с Dir.bg!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на партийните лидери и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":

В сайта на https://dnes.dir.bg
На живо във Facebook страницата на DNES by Dir.bg
На живо във Facebook събитието - https://fb.me/e/MHL2R29K