Кънев потвърди новината днес пред БНР, като уточни, че се чувства отговорен, което обяснява решението му да прикани колегите си да извадят "Синьо единство" от Реформаторския блок.

Преди дни той обяви, че предстои подписване на единен политически съюз в рамките на Реформаторския блок, който ще се цели бъдещите избори през новата година. Една от уговорките между членовете на блока обаче е била да не се коментира пред медиите нищо, докато не стане факт споразумението. Вижте повече тук >>>

Надежда Нейнски от "Синьото единство" обаче не е спазила договорката.

Той заяви, че "медийните изяви на г-жа Нейнски от последната седмица повтарят кошмарните тертипи на водене на преговори в десницата от последните 6-7 години".

"Взаимното “цакане” през медиите е в “автентичното” минало на десницата. Г-жа Нейнски – може би също", коментира Радан Кънев.

Със смело решение по случая ще докажем, че този период е зад гърба ни и никога повече няма да допуснем игра на разделение в съюза ни, аргументира се лидерът на ДСБ.

Същевременно представителите на “Синьо единство” не са съгласни по 90% от точките при преговорите в Реформаторския блок за коалиционно споразумение.

"Явно гледаме в различни посоки", коментира още Кънев.

Предупредителното писмо на Кънев

Той е написал в предварително писмо до членовете на Реформаторския блок, че ще предложи още в понеделник реформаторите да се разделят със "Синьото единство" на Надежда Нейнски.

Брожения има и срещу слуха, че лидерката на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева ще бъде наложена за водач на евролистата през месец май, макар официално такъв разговор да не е воден между ДСБ, ДБГ, СДС, "Синьо единство", НПСД и БЗНС.

"Искам първо да се запозная с мотивите",
каза пред "Труд" лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов.

Той недоумяваше кога и с какво формацията му е спряла да отговаря на подписаните принципи и заявените приоритети на блока. Панчугов допълни, че ако различно мнение е причина за изключване, то РБ ще покаже, че нищо ново не е научено от партиите вдясно.

Очаква се СДС да подкрепи позицията на ДСБ в понеделник. Позицията на преговарящите от името на ДБГ била същата, макар в партията да има брожения, разказаха запознати. Признаци на недоволство имало и в тъмносините редици.

Надежда Нейнски: Има политически аутизъм в дясното

Надежда Нейнски коментира пред Нова телевизия, че според нея един от големите проблеми в България е невъзможността да се води дискусия по сериозни проблеми.

"Има политически аутизъм в дясното. Всеки се смята за прав", посочи тя.

Тя подчерта, че власт не е останала и не вижда за какво воюват десните в момента.

Нейнски каза, че Реформаторският блок трябва да има силата и доблестта да признае успехите, които са имали десните управляващи преди години, а не да ги подмени.  Тя не е изненадана, че партията на Кунева има критика спрямо управлението на десните преди години, но е изненадана от Радан Кънев, че реално е готов да участва в тази подмяна. За Нейнски това е необяснимо.

"За да има сили Реформаторският блок, той трябва да стъпи върху всичко добро, което е направила десницата", заяви тя.

  Нейнски попита защо се е отложил дебатът за дясното в България. Според нея е нормално да се проведе такъв, особено след серия неуспешни избори.