Зам.-председателят на парламента Димитър Главчев свика извънредно пленарно заседание на 18 октомври .

В късния следобед зам.-председателят на парламента Димитър Главчев свика извънредно пленарно заседание и на 19 октомври, сряда, от 9.00 часа.

В дневния ред са включени проекторешение за отмяна на Решение на Народното събрание от 12.10.2016 г. за работата на Народното събрание през октомври и ноември 2016 г. и първо четене на законопроекти за промени в Изборния кодекс.

В програмата са и първо четене на промени в Закона за задълженията и договорите, проекторешението във връзка с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга страна, както и първо четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Тази сутрин ГЕРБ, ПФ, "Атака" и БДЦ не се регистрираха и три пъти не беше събран кворум в парламента. Така се провали заседанието, свикано с подписите на БСП и ДПС, чиято основна цел беше да се отмени гласуваната близо месец предизборна ваканция на депутатите.

В отговор БСП внесе ново искане за извънредно заседание в сряда. „Днес проведохме разговори с другите парламентарни групи и внасяме 73 подписа за свикване на извънредно заседание в сряда. Съобразили сме се с желанията на колегите от другите групи за дневен ред, заяви на брифинг лидерът на „БСП лява България“ Корнелия Нинова.

Министър-председателят Бойко Борисов пък проведе среща с ПГ на ГЕРБ и заяви след срещата, че е препоръчал да бъдат изпълнени всички искания на опозицията за извънредно заседание и дневен ред.

Борисов постави и ултиматум на Реформаторския блок - ако ще се държат като опозиция - "довиждане". Той се ядоса, че на заседанията на кабинета министрите от Блока лицемерничели, докато техни колеги депутати критикуват ГЕРБ.

Малко по-късно премиерът свика извънредно оперативно заседание на Министерски съвет за 17:30 часа на тема - стабилността на управляващата коалиция и волята на всички партньори да довършат 4-годишния мандат на правителството.