"Опитът на министрите Петков и Василев да приватизират авторитета на президента и на служебния кабинет няма да предизвика електорална вълна, коментира на страницата си във Фейсбук евродепутатът от БСП Иво Христов, който беше началник на кабинета на Румен Радев.

Ето какво още написа той:

"Президентът Радев е обединяващата фигура на алтернативата.

Опитът на министрите Петков и Василев да приватизират авторитета на президента и на служебния кабинет няма да предизвика електорална вълна.

В интервю за предаването "По-полека" в ефира на Дарик радио коментирах, че до поредни предсрочни парламентарни избори се стигна, защото олигархията предвидливо овладя партията на Слави Трифонов и така каптира критична маса от протестния вот, за да го влее обратно в своята мелница. Вместо да помете автократа Борисов, "Има такъв народ" блокира възможността да се създаде демократично мнозинство. Избирателите на "Има такъв народ" гласуваха лековерно за фалшивия екранен образ на бунтаря, а получиха скъсани дънки, безпосочни обиди, абсурдни кандидат-министри и разочарование.

Поддръжниците на Слави не носят отговорност за провала на партията. Нещо повече, много от депутатите му са хора с качества и добри намерения, които бяха поставени в изкуствена засада от скритите договорки, които се извършват без тяхно знание, защото в партията им решенията не се вземат колективно.

"Има такъв народ" ще съхрани съществено влияние в следващия парламент, но партията е загубила достоверност в очите на потенциалните партньори. Ще се стопи и голяма част от електоралните им активи, но това е напълно закономерно, предвид поведението на партията.

Държавата ще спести пари при провеждането на избори 2 в 1 на 14 ноември, а избирателите имат шанс да гласуват само веднъж, ако президентът Радев бъде преизбран на първи тур.

Ако разпилеем вота си по новопоявили се кандидати, ще трябва да гласуваме и на втори тур. Това създава излишни рискове, защото държава с разлюлян парламент и неясно правителство се крепи на президента и неговото служебно правителство. Към момента те се справят много добре. Откачим ли и тази котва, не е ясно къде ни отнесе бурята.

Радев е обединяващата фигура на алтернативата. Никоя от партиите няма този авторитет и достоверност. Видяхме, че никоя от партиите не е склонна да постави националния интерес над партийния, което прави диалога помежду им невъзможен и провали две народни събрания. Всички партии залагат повече на своите червени линии, отколкото на необходимостта от диалог.

През годините Президентството беше гласът на истината, който пропагандните медии се опитваха да заглушат, но въпреки всичко той се чуваше и успя да мобилизира енергията на обществото. Преизбирането на президента Румен Радев е ключово за бъдещото развитие на България.

Всеки изборен резултат зависи от мобилизацията на избирателите. През лятото много от българите предпочетоха да отидат на море и да не отскочат до урните, защото счетоха, че нещата са предрешени. В резултат - отново изпаднахме в безтегловност, въпреки че ГЕРБ е една съсипана партия, претоварена със скандали. Всичко зависи от това дали гражданинът Х (хикс) ще даде гласа си.

Не бих казал, че Радев е сам срещу всички. Що се отнася до партиите - това е отделен въпрос. Гражданите подкрепят президента и това се вижда в социологическите проучвания.

Социалистите масово подкрепят президента, също както преди 5 години. Знакови фигури на левицата ще са част от инициативния комитет по издигането на кандидатурите на Радев и Йотова. Само няколко човека около ръководството на БСП се опитват да вбият клин между президента и левите избиратели. Тяхната трибуна е сайтът "Епицентър", който е близък до ДПС. Единственият резултат от тези действия е, че тези няколко човека изпадат във все по-голяма изолация.

Очевидно и лидерът на БСП е в трудно положение. След като БСП взе решение за подкрепа на кандидатурата на Радев и Йотова, сега Корнелия Нинова говори за номинации. Това е неразбираемо и за членовете на БСП, и за обществото.

Причините за войната на ДПС с Радев са много. След изборите през април ГЕРБ е вече пробит рубеж на олигархията. Истинският ѝ стожер е ДПС. А причината за главоболията на ДПС са тъкмо последователните действия на Радев срещу корупционния модел. Президентът слезе при хората, които въстанаха срещу беззаконието през 2020 г. Кабинетът на Радев осветли източването на ББР от олигарсите, показа пресушените язовири, в които потънаха над половин милиард лева за несъстояли се ремонти. Това са икономическите мотиви ДПС да работи за свалянето на президента с всички свои сили, включително чрез влиянието си в другите партии.

Не се съмнявам в искрената подкрепа на избирателите на Слави Трифонов за президента, но войната на "Има такъв народ" срещу служебното правителство показва двойна игра на ръководството.

"Има такъв народ" атакуваха кабинета с аргументите на ДПС, а ДПС работи за свалянето на Радев. Затова - дали подкрепата на Слави за президента е действена, ще се види едва в хода на кампанията и в урните. Не изключвам всякакви коварства в хода на кампанията.

Кирил Петков и Асен Василев избраха да правят свой политически проект без подкрепата на президента. Според мен сбъркаха. Петков и Василев бяха активни и полезни министри, но са политически незрели и надценяват възможностите си. Опитът им да приватизират авторитета на президента и на служебния кабинет няма да предизвика електорална вълна. Вълна можеше да предизвика политическо движение около президента и служебното правителство, но на тези избори такова движение няма. Служебният кабинет, по заръка на президента, остана да носи отговорностите по управлението на страната и го прави добре. Двамата министри могат да родят само пореден нов десен проект, което е в разрез с идеята на президента за широко обединение на демократичната алтернатива на корупционната власт.

Покрай останалото, проектът на Петков и Василев е основният аргумент на медиите и говорителите, които търсят да откъснат Радев от социалистите. Мисля, че двамата министри можеха да спестят това напрежение и да не наливат вода в интригите на задкулисието. Мисля, че в следващия парламент Петков и Василев ще бъдат фактор, но не и решаващ фактор. Дано осъзнават отговорността си.

Дали президентът е закъснял със свой политически проект: той е лоялен към държавата и в месеци, в които отговорността за управлението пада върху неговия служебен кабинет, той не би рискувал никакви политически авантюри.

В момента преминаваме през световна здравна и европейска енергийна криза, които изискват прозорливи и своевременни решения. Със или без президентски политически проект, държавата бавно, но трудно се променя. Много истини изплуват наяве, настроенията се променят, бившият диктатор играе все по-периферна роля, приходите от данъците чувствително растат, защото бе пресечена контрабандата. Кабинетът взе важни решения в защита на природата и здравето. Спря вноса и горенето на боклук, постави под защита последните девствени плажове, спря сечта в речните корита. Осигури пари за пенсионерите. Тоест усилията на президента дават резултат и без да има своя партия.

Всички искаме бързи подобрения, но след толкова години на грабеж и екранна хипноза, ще ни трябва време, за да се върнем на магистралния път на развитието. Трябва време да осъзнаем своята отговорност като граждани. Българите все още се колебаят дали да гласуват, приемат го като някакъв вид благоволение - казват, че няма "да им гласуват". Всъщност ние гласуваме за себе си.

Ако ГЕРБ отново е първа политическа сила на следващия парламентарен вот, то това ще се дължи на собствената ни инерция, натрупана през десетте години, в които ГЕРБ се е превърнала в партия-държава и е обсебила всички чиновнически постове. Това ще се дължи на собствената ни глупост. Онези, които виждат източени язовири, кюлчета и пачки в чекмедже и пак гласуват за ГЕРБ, очевидно не са податливи на рационални аргументи.

Европа е гузна и носи голяма отговорност за утвърждаването на режима на Борисов. Този режим беше създаден с помощта на германските политически фондации. Днес, твърде късно, Европа констатира, че се е провалила в България. Но цената на провала го плащаме ние, българските граждани. Еврократите никога няма да поемат отговорност за прегръдките си с Борисов, това не е в стила на Брюксел. Всичко ще бъде опаковано в обтекаеми формулировки.

Но ако нямаше сляпата подкрепа на Европа, режимът нямаше да си позволи да бие протестиращите зад аркадите на Министерски съвет. Уви, това се случи. През следващата седмица в България пристига мисия на Европейския парламент, която ще се занимава именно с проблемите на българската демокрация, дано тя погледне по-трезво на ситуацията.

Що се отнася до темите, разисквани по време на последното пленарно заседание на ЕП в Страсбург: Русия и правата на малцинствата изяждат по-голямата част от времето на европейските институции. Мисля, че акцентът трябва да е възстановяването на икономиките ни след пандемията, както и защитата на правата на европейците в новия, дигитален свят, който променя представите за личен живот и условията на труд.", анализира Иво Христов на своята фейсбук страница.