Ще докажа и покажа на всички, че политиката в България има смисъл. Че президентската институция може да работи за гражданите, да показва проблемите и да настоява за тяхното разрешаване.

Това заяви по време на официалното си откриване на предизборната кампания кандидатът за държавен глава на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин.

Обръщението му към хилядите членове и симпатизанти започна с поглед към последните пет години от дейността му.

"Преди пет години си спомням в нощта след втория тур на президентските избори обещах на всички вас близо 1,6 млн. души, които за малко не успяхме, да остана и да защитавам тези каузи, за които се бях явил. Да бъдем заедно, това да бъде публично и заедно да се борим за това България да бъде различна.

Днес мога да кажа и да се отчета пред вас, че го направих. Аз се върнах в ЕП и работих за да докажа, че българите могат да бъдат едни от най-добрите в тази институция. В крайна сметка получих доверието на ЕП и работих по един от най –важните му приоритети: огромния европейски бюджет, който е над 1000 милиарда евро. И постигнахме съгласие по него.

След това се върнах в България и изпитах заедно с всички вас разочарованието от политиката. Заедно с всички вас видях как личните интереси, как ламтежът за власт надделяват над моралните принципи. Как се създават правителства, без да се мисли какво се е обещавало на хората и какво очакват те. Как жаждата за власт бе по –силна от принципите и от морала.

Тогава всички ние се противопоставихме. Всички ние дали бяхме на улицата или предприехме политически действия, не само показахме истината, но и създадохме алтернатива. Да, ядосахме някои хора.

Но какво значат всички тези думи, с които ни „замеряха“ пред моралната позиция да си честен пред хората и да казваш каквото мислиш, а не да се сгъваш и въртиш във всички посоки само и само да си запазиш топлото партийно местенце“.

Според Калфин именно мотивите за честна и открита политика в полза на гражданите са накарали АБВ и той самият да станат част от управлението.

„Къде беше политиката у нас, къде беше примерът на лидерите? Трябва ли да приемаме всякакви въртележки и гъвкави позиции? Не! Ние от АБВ влязохме в правителството отново да покажем принципна позиция.

Показахме, че могат да се случват неща - от неочакваното от никого съгласие по пенсионната система, през променените правила и повече справедливост в детските надбавки.

От увеличаването на доходите, през намаляването на безработицата. От закриването на домовете за деца с увреждания, до откриването на нови социални услуги.

От приемането на дълго чакания закон за равните възможности, до защитата на интересите на българите които работят зад граница.

Всичко това направихме за тези 17-18 месеца участие в управлението и показахме, че политиката може да бъде ефективна“.

„Защо ви казвам всички тези неща? Защото искам да покажа и докажа на всички вас, на всички, че в политиката у нас може да има смисъл. Че да следваш принципи има смисъл. Че да имаш възможности и власт не е нещо, от което трябва да се облагодетелстваш. Трябва да използваш това време от първата до последната минута, за да постигаш резултати в полза на обществото. Политиката в България важи тогава, когато тя се развива както трябва“.

Ивайло Калфин представи и визията си за президентската институция. „Тази институция не е, за да се водят политически битки. Тя трябва да търси съгласие – с Народно събрание, с премиер, с Министерски съвет, с гражданското общество. Но тогава, когато другите институции забравят проблемите на хората и какво очакват гражданите от тях, президентът трябва да застане и да каже: „Ето тук са проблемите“.

Президентът не може, както в момента, просто да изчезне от теми като тези, свързани с бежанците и нелегалната миграция. Една тема, която има външнополитическо решение. А президентът има всички правомощия да участва във външната ни политика. Той трябва да бъде рамо до рамо с другите институции, за да намери трайното решение, а не да липсва.

Във външната ни политика президентът трябва да възстанови, да върне обратно достойнството на България. Президентът трябва денонощно да работи за това в нашия регион, на Балканите, в Черно море, включително с Русия, да се създават проекти, да се пълни със съдържание сътрудничеството.

Ние не трябва да повтаряме евроатлантически мантри, за да се харесаме на чужденците. България трябва да защитава своите позиции. Ние не трябва да преосмисляме членството си в НАТО и ЕС, напротив, ние трябва да го изпълним със съдържание.

Ние трябва да използваме членството си в тези организации, за да защитаваме и отстояваме своите позиции. Когато това се прави както трябва, винаги има резултат.

Както направихме това преди години и сега на евробанкнотите пише и на български език. Да, по някой път ще се налага да се блокират решения, но когато ги блокираш, ти го правиш защото знаеш националния си интерес“.

„Президентът трябва да работи в рамките на тези правомощия на президентската институция, които са разписани в конституцията сега. Но президентът трябва да постави на обществено обсъждане и законодателството, включително и конституционната система, така че обществото ни да работи по –добре.

Настоящият президент не прави това. Аз ще го направя. Аз имам амбицията президентската институция да излезе от обезличаването, от липсата, от това да изглежда така, че все едно нямаме реално държавен глава, а тогава когато той се появи ние да се сещаме за вицове за него.

Затова и настоявам г-жа Цачева да оцени работата на техния президент Росен Плевнелиев. Защото за мен е много важно дали ще се опитат пак да назначат някого, който ще слуша партийния си началник и ще казва, че всичко е прекрасно, или ще променим облика на институцията. Ето това е дебат, който трябва да водим публично пред хората“.

В заключение Калфин благодари на всички, които го подкрепят, както и на политическите си партньори от коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“.

Благодаря на всички, които решиха, че следващият български президент трябва да работи по различен начин. Ние всички сме голяма сила и който ни подцени, много ще сбърка и горчиво ще съжалява.

Защото ние не се водим от партийни повели само. Ние се обръщаме към хората които мислят, към хората които ги боли за бъдещето на държавата ни и знаят, че това бъдеще зависи от всеки един от нас. Всички ние сме важни.

Благодаря и на професор Халачев, че прие предизвикателството да сме заедно в тази битка. Няма друг кандидат, който толкова убедително да олицетворява българската култура, образование и духовност. И аз съм сигурен, че заедно с професор Халачев ще направим президентската институция активна и в тези области“.

„Влизаме във тази битка за да успеем да я спечелим, за да победим. Нас няма да ни задоволи нищо по-малко от спечелването на президентските избори. Ние не участваме, за да кажем на този или онзи нещо. Ние участваме защото можем, защото знаем, защото обичаме родината си България. И затова няма да я оставим в ръцете на разни посочени хора, които твърдят, че имат „доброто желание“.

Участвам в тази битка, за да докажа още, че в България може да има политика, може да има работещи институции и българите могат да имат самочувствие и достойнство. Всички ние заедно можем да променим България“, заяви в заключение Калфин.

Кандидатите за държавен глава и вицепрезидент на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин и проф. Любомир Халачев са под номер 15 в бюлетината.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на президентските избори?

Агитационен материал на КП „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“
Kупуването и продаването на гласове
е престъпление