Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на осмата Годишна национална конференция „Стратегическа инфраструктура България 2013“, предаде „Фокус”.

Най-важното за нас е, че усилията, които ще вложим за една по-добра инфраструктура, ще бъдат изцяло в интерес на гражданите и подобряване на техния стандарт на живот, подчерта Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че българската инфраструктура не може да е предмет и продукт само на екселски таблици в Министерството на финансите. Според него тя ще е "плод на динамично планиране и ще използваме интегрирани инструменти – еврофондове, държавни инвестиционни заеми, публично частно партньорство и др."
Плевнелиев е убеден, че трябва да се договарят над 120% до 140% по оперативните програми. Според него, ако се договаря само на 100%, те не се случвали.
"Искаме България да е една от първите държави, които ще подпишат Споразумението за партньорство за новия програмен период. Искаме от 1 януари 2014 г. да започнем да договаряме и разплащаме по оперативните програми. Вдигаме високо летвата – знаем, можем. Развинтваме въображението си, вдигаме по-високо летвата, търсим различни инструменти”, каза той.

"С еврофондове искаме да направим пътя Видин-Ботевград, тунела под Шипка, автомагистрала „Хемус”. Разширяваме пътя Русе-Шумен. Подготвяме първите публично-частни партньорства. Двата стратегически проекта са скоростният път Русе-Свиленград, скоростният път Черно море, който ще свърже Бургас, Варна и Констанца. Има заявен интерес от Катар, Китай и Турция”, припомни държавният глава.
Катар ще инвестира в изграждането на пътя Русе-Свиленград, Турция обаче се отказа от проекта.

Вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева съобщи, че има интерес за публично-частно партньорство и за скоростния път Рила (той ще свързва автомагистралите "Струма", "Хемус", "Тракия" и чрез "Тракия" е връзката с АМ "Марица" - бел ред.)
Започваме прединвестиционно проучване за тези пътища, обясни Захариева и добави, че вече има едно направено за пътя Русе-Свиленград.

Искаме още два моста на река Дунав, отбеляза още Плевнелиев и уточни, че единият ще е при Русе, но ще се решава дали ще е разширение на съществуващия или нов мост.
Стратегическото планиране вече започвало.

Според президента не е работещо изкуственото противопоставяне на политиката на доходите срещу инвестициите в инфраструктурата.
Той обясни, че трябва да се създадат "предпоставки за заетост чрез изграждане на модерна инфраструктура" и подобрение на бизнес средата.
Моят мандат е до 2017 г. Ще променим много в инфраструктурата на България, заедно, закани се държавният глава.

По думите му важни са реформите в образованието, здравеопазването, енергетиката. и похвали служебният кабинет, че работи много.

Важно е в предизборната ситуация да чуем силните, а не партизанските послания, призова още той.

"Социалната политика не бива да бъде противопоставяна на инфраструктурната политика. Напротив, двете са в синхрон. Това смятаме да правим до 2020 г.", каза на журналисти по-късно Плевневлиев.

Свързаност, инвестиции в икономиката, в иновациите, добро управление и образование са сред основните приоритети в работата по еврофондовете през следващия програмен период, обясни  Екатерина Захариева на конференцията, цитирана от БТА.
Енергийната ефективност, развитието на пътната инфраструктура, на водния сектори са сред другите акценти в работата с еврофондовете.
Според нея в следващия програмен период трябва да има единна програма за енергийна ефективност, тъй като в момента има "пет различни фонда, които не си говорят помежду си".

"Трябва да осигурим на бизнеса образовани кадри. Трябва да изведем образованието на ново ниво. Трябва да се осигуряват такива кадри, каквито очаква бизнесът. Има нова оперативна програма, която ще е свързана с образованието", заяви вицепремиерът.
В процес на обсъждане е създаването на центрове, в които да се срещнат науката и бизнеса.

Енергийната ефективност ще е ключов приоритет за следващите седем години, коментира и вицепремиерът и министър за управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова.
Създаване на конкурентоспособна икономика, базирана на знанието и иновации с фокус върху секторите с висока добавена стойност, бяха сред приоритетите, които тя изведе.

Трябва да имаме производство, това е много важно, допълни тя. Въпреки че ЕП все още не одобрил бюджета на ЕС, ние започнахме работа по подготовката на оперативните програми, споразумението за партньорство и още февруари предоставихме на ЕК първи работен вариант, каза вицепремиерът.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Защо Янев атакува президента Плевнелиев?