Това стана ясно на среща в Ню Йорк на държавния глава с емира на Катар Хамад бин Халифа Ал-Тани.
Вчера регионалният министър Лиляна Павлова каза, че Турция се отказва от проекта за пътя, защото не вижда изгоди.

Плевнелиев и Ал-Тани са обсъдили възможностите за партньорство за достъп до трети пазари, съобщиха от прессекретариата на президента. Очаква се до края на годината да бъде взето решение за първия пилотен проект на Катар в България. Работи се и за катарски инвестиции в земеделието.

"Отношението на Катар към страната ни е много положително и държавата търси добро партньорство с България, основано на дългосрочно сътрудничество", коментира президентът.
По думите му това партньорство трябва да бъде реализирано в двустранни договори, съобразени с европейското законодателство, а доброто приятелство между България и Катар трябва да се основава "на добре структурирани и успешни проекти".
По време на срещата Ал-Тани е поканил Плевнелиев да посети Катар.

Държавният глава е в Ню Йорк за участие в 67-та сесия на Общото събрание на ООН. Той се срещна по-рано със съветника по сигурността на Барак Обама - Джон Бренън.

В централата на ООН в Ню Йорк Плевнелиев разговаря и с президента на Косово Атифете Яхяга.
България ще сподели опита си в преговорния процес за членство в Европейския съюз, а европейската интеграция на Балканите трябва да продължи с интеграцията на Косово, подчертаха по време на срещата си президентите.
Икономическото развитие на Косово в момента е водещ приоритет в страната, заяви Яхяга. По думите й България е добър партньор на Косово, български компании вече работят в страната и търговско икономическите връзки между двете страни имат потенциал да станат още по-силни.

Косово ще разчита на българска подкрепа за присъединяването на страната към програмата на НАТО "Партньорство за мир" и за членство в ЮНЕСКО.

Яхяга също покани Плевнелиев да посети страната й начело на бизнес делегация и на място да бъдат проучени възможностите за съвместен бизнес и създаване на партньорства на двустранна основа.
Реализацията на повече съвместни проекти между балканските страни ще подпомогнат и преодоляването на различията между тях, коментира още президентът ни.

Днес той ще бъде сред първите лидери, които ще направят изказване пред Общото събрание на ООН. Очаква се Росен Плевнелиев да говори около 18 ч. българско време.