Това каза председателят на Съвета по икономика, енергетика и туризъм към Националния съвет на БСП Явор Куюмджиев, предаде БТА.
Той представи пред експерти и политици управленския проект на партията за икономическото развитие на България "За стабилна и динамича икономика".

В проекта наблягаме на максималното използване на българските източници на енергия - хидроенергийния потенциал на страната и въглищните басейни, посочи той. БСП залага до 2020 г. делът на ядрената енергетика да достигне 50 на сто от произвежданата енергия в страната.
Явор Куюмджиев отбеляза, че БСП подкрепя изграждането на АЕЦ "Белене", но е и за два нови блока в АЕЦ "Козлодуй".

Проектът предвижда и спасителни мерки за преодоляване на шока от управлението на ГЕРБ през тези две години.
Най-важните са незабавно разплащане с бизнеса - по договори, връщане на ДДС, отделяне на допълнителен ресурс от 500 млн. лв. за отпушване на кредитирането за малките и средните предприятия, актуализиране на пенсиите с инфлацията за стимулиране на вътрешното потребление, посочи Куюмджиев.
Друга мярка е спиране на приватизацията на "Булгартабак", ВМЗ и миноритарните дялове на ЕРП и разбиване на монополите.

Според Явор Куюмджиев за тези мерки ще са необходими около 2 млрд. лв, които ще дойдат от подобрена събираемост на данъците.

Докато други страни вече излизат от икономическата криза, при нас продължаваме упорито да дълбаем надолу, каза на публичното обсъждане председателят на БСП Сергей Станишев. Според него това се дължи на вътрешната политика на настоящото правителство.
Без политическа промяна не е възможна и икономическа, заяви Станишев. Той прогнозира, че при това правителство няма да има нито съществени реформи в страната, нито икономическа политика, която да доведе до изпълнение на критерии, заложени в Стратегията "Европа 2020".
"Виждам много ясна тенденция в това правителство - работа в интерес на монополите", заяви още Станишев.

Според проф. Иван Ангелов външната среда не предпоставя средногодишен ръст за периода от 6%, а в най-добрия случай - 5%. Той определи като абсурд целта до 2020 г. доходите у нас да достигнат 75% от средните за ЕС. По думите му нереалистично е да се залагат и двата проекта - АЕЦ "Белене" и два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй". Трябвало да се избере или едното, или другото.

Георги Ангелов от Института за пазарна икономика смята, че страната ни може и трябва да се стреми към по-висок икономически растеж, например от 7-8%. Според него можем да достигнем и 100% от доходите на ЕС за 10-15 години, стига да водим по-реформаторски европейски политики. Той отбеляза, че трябва да се отчита и европейският контекст.