В момента е най-важно бързото справяне с пандемията и нормализирането на икономическия, социалния и културния живот. Това заяви в интервю за Dir.bg министърът на вътрешните работи и водач на листата на ГЕРБ за Кюстендилски район Христо Терзийски. Той добави, че служителите на МВР ще направят всичко необходимо, за да осигурят нормалното протичане на изборния ден и да противодействат на евентуални опити за нарушения. Терзийски говори за проблемите на хората в Кюстендилски район, както и за намеренията за инвестиции. 

- Г-н Терзийски, Вие сте кюстендилец и оглавявате листата на ГЕРБ за този регион, Какви са проблемите на хората там?

- Не само за кюстендилци, но и за всички българи, в момента е най-важно бързото справяне с пандемията и нормализирането на икономическия, социалния и културния живот. Полагаме всички усилия в следващите месеци процентът на ваксинираните да доведе до ограничаване на разпространението на вируса. Подкрепихме хората на първа линия - медицинските специалисти и здравните медиатори с допълнителни 1000 лв. към заплатите им. На фирмите в най-силно засегнатите икономически отрасли се изплащат финансови компенсации, така че да успеят да останат конкурентоспособни на пазара и да се върнат бързо към нивата на стопанска активност, веднага щом икономическата среда се нормализира. В кризата, чрез подкрепата на 312 работодатели в област Кюстендил с мерките 60/40 и 80/20, които ще продължат до юни, запазихме 11 095 работни места.

Разбира се, има и конкретни за областта проблеми, за решението на които положихме значителни усилия и сме удовлетворени от резултатите. Премиерът Бойко Борисов посочи някои от тях при последното си посещение в Кюстендил. Над 100 млн. лв. са инвестициите в инфраструктурата на Кюстендил. Санирани са близо 50 сгради. Приоритет през следващите години ще бъде и изграждането на язовир "Кюстендил", с което ще решим проблема с питейната вода. Необходимото финансиране от около 60 млн. лв. ще бъде осигурено от държавния ВиК холдинг.

Преди няколко дни с кмета на Дупница инж. Методи Чимев дадохме старт на втория етап от подобряването на инфраструктурата на най-големия квартал в града ж.к. "Бистрица". Проектът е на стойност над 1,2 млн. лв. и включва построяването на детски площадки, пешеходни алеи, зелени площи и кътове за отдих и спорт. Той е продължение на първия етап, в който бяха изградени улици, тротоари и обособени паркинги, както и бе подменена мрежата на ВиК. С реализацията на проекта жителите на района ще разполагат с една много по-добра, естетична и функционална градска среда. Това е важна предпоставка повече млади хора да изберат да останат да живеят и да се реализират в родното си място.

Опазването на културното наследство и съхранението му за поколенията също е от изключителна важност за нас - за укрепването и реставрацията старинния храм "Успение Богородично" в Кюстендил са отпуснати 1 млн. лв., като общо отделените средства за ремонт на храмове и джамии в областта само за миналия месец са 2 млн. лв.

Снимка: Булфото

- Как Вашите експертни умения ще помогнат на кюстендилци да решат проблемите си?

- Не бих говорил само за своята експертиза. Като водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС, съм щастлив, че тя се състои от доказани професионалисти в експертиза и опит в най-важните сфери - образование, право, икономика, сигурност, медицина, спорт и култура, земеделие. 

Същевременно, листата ни е изцяло от кандидати, които са "местни" хора - от региона, които никога не са губили връзката си с Кюстендилска област, отлично познават проблемите ѝ и могат да предложат най-ефективните решения. От срещите ни в общините в Кюстендилска област се убедих, че не само те познават хората в региона, а и хората ги познават и уважават. Наред с опита, листата ни съчетава и енергията на младостта. Винаги сме залагали на развитието на младите хора и на създаването на повече възможности пред тях за реализация в България.

- При представянето на листите си обещахте чуждестранните инвестиции да се увеличат с над 50%. Как ще стане това?

- Наред с ниските данъчни ставки, ще предложим на чуждестранните инвеститори стабилна и предсказуема индустриална и инвестиционна среда. Предвиждаме сертифицираните инвестиционни проекти да надхвърлят 2 млрд. лева годишно. Планираме и изграждането на нова мрежа от стратегически индустриални паркове, подкрепена публична инвестиционна програма за капацитет и свързаност за над 400 млн. лева - инвестиции в иновационна и специализирана инфраструктура, която да способства за привличане и задържане на стратегически инвеститори. Кризата, причинена от Ковид-пандемията, накара някои от големите чуждестранни компании в Китай да потърсят нови държави, в които да насочат инвестициите си, и които могат да им гарантират по-висока степен на гъвкавост и предсказуемост. България, като член на ЕС и НАТО, би могла да бъде добър избор и за такъв тип инвестиции.

- Предвиждат ли се конкретни инвестициите за образование и иновации?

- Образованието и иновациите са наш стратегически приоритет, в който предвиждаме значителни инвестиции. Нека припомня, че изпълнихме един важен ангажимент, свързан с достойното заплащане на българския учител - до края на мандата успяхме да повишим двойно учителските заплати спрямо нивата от 2017 година. Това са хората, на които българинът поверява най-скъпото си - своите деца. Чрез засилено навлизане на дигитализацията очакваме половината от работещи в страната - около 1,6 млн., да бъдат обучени на дигитални умения, включително в специално създадени 760 дигитални клубове в читалища и библиотеки в страната. Планираме да увеличим двойно и разходите за научно-изследователска и развойна дейност до 2025 г, което означава те да нараснат до 1,6% от БВП или 1,6 млрд евро и петкратно да повишим инвестициите за дигитализация на бизнеса, като подпомогнем малките и средни предприятия и технологичните компании с близо 200 млн лв. Очакваме това да доведе до повишаване на общата производителност на предприятията с над 10%.

- Как ще се справите с престъпността в региона в качеството си на опитен криминалист?

- При срещите си с хората от областта се уверих, че в преобладаващата си част те са удовлетворени от работата на полицията. Що се отнася да мерките за противодействие на престъпността, те са комплексни. И бих казал, че започват далеч преди да се е случило самото криминално деяние. Необходимо е да се положат още повече усилия в превенцията срещу престъпността. Те са свързани с достъпа на децата и младежите до образование, редуциране на броя преждевременно отпадащите от училище, намаляването на безработицата, създаването на условия за интегриране на рисковите групи.

Подобряване на работата на полицейските служители, разбира се, също е от изключителна важност. За гражданите е важно да усетят, че има видими резултати в борбата с престъпността, че институциите работят бързо и прилагат закона еднакво спрямо всеки, че няма недосегаеми. Дигитализацията също е важен инструмент за противодействие на престъпността и корупцията. Добър пример в тази насока е въвеждането на видеоконтрол на пътя и видеонаблюдение на проверяващите, както и електронно плащане на глоби и фишове.

Снимка: Булфото

- Гарантирате ли честни избори като министър на вътрешните работи?

- Да, служителите на МВР ще направят всичко необходимо, за да осигурят нормалното протичане на изборния ден и да противодействат на евентуални опити за нарушения. Същевременно не трябва да забравяме, че нашето законодателство е предвидило един много по-широк механизъм за гарантиране на честността и прозрачността на изборния процес - с участието на представители на политическите партии и неправителствените организации, съответно като членове на секционните комисии, застъпници, наблюдатели. Социологическите агенции също осъществяват вид граждански контрол. Честността на изборите е в основата на демократичната същност на всяка страна и ние няма да допуснем да има каквито и да било съмнения в това отношение. Българските граждани ще могат спокойно да направят своя избор.

 

Агитационен материал на ПП ГЕРБ

Купуването и продаването на гласове е престъпление.