Трима от тях потвърдиха пред БНР за полицейско насилие.

"Полицаите казаха - вратите са затворени и никой от вас не трябва да напуска лагера. Хората казаха "Отворете вратите, трябва да си напазаруваме". Вечерта около 7 часа полицията нахлу в лагера и атакува всички. Търсех някой да ми помогне. Казах им не ме наранявайте, аз съм болен. А те ме удряха по главата и ръцете", разказа един от ранените мигранти.

Един от чужденците иска да научи какво се случва с 13 годишния му брат с име Абас, с когото са били заедно в лагера преди три дни.

Мъжът не знае дали момчето е отведено в друг лагер или е все още в Харманли.

Румен Радев: Причината за бунта в Харманли не е само една

Според новоизбрания президент Румен Радев, центровете за мигранти в България са пренаселени и трябва да се вземат спешни мерки за екстрадиране. Радев обясни,че причината за бунта в Харманли не е само една.

"Тук става въпрос и за изпреварваща информация, и за работата на службите в този център, но и виждате, центровете се пренаселват. Ние отдавна алармираме за това. Трябват по-спешни мерки за екстрадиция. Ние вече имаме споразумение в рамките на Европейския съюз и това трябва да се усети", заяви той.

Нинова: Лагерът в Харманли е строен по времето на ГЕРБ

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Националния съвет на партията във връзка с бунта в Харманли.

Не носи отговорност правителството на Орешарски. Вчера беше пусната една лъжа, че този лагер е изграден по онова време. Не не е, по времето на ГЕРБ е. Това, което се случва няма отношение към онези години. Ние отправяме своя упрек към колегите от ГЕРБ за допуснатите грешки, които доведоха до това състояние - най-вече безконтролно влизане не на бежанци от войни, а на нелегални мигранти по различни причини от държави, където няма войни. Занижен контрол, каналджийство, липса на държава на границата, неизграждане на оградата - всичко това довежда до тези резултати“, коментира още Нинова.