Гръцкото консервативно правителство на премиера Кириакос Мицотакис оцеля при вот на недоверие на фона на общественото недоволство от хаоса, последвал снежните бури, блокирали части от страната, предаде ДПА.

След три дни на дебати 156 от общо 300 депутати в парламента подкрепиха Мицотакис, а 142 гласуваха за отстраняването му в неделя, съобщиха от канцеларията на парламента.

Вотът бе поискан от Алексис Ципрас, лидер на крайнолявата най-голяма опозиционна партия СИРИЗА. Дебатите се фокусираха около силния снеговалеж, който се изсипа над столицата Атина на 24 януари и в следващите три дни.

Резултатите от вота на недоверие бяха очаквани, тъй като управляващата десноцентристка партия Нова демокрация има мнозинство от 157 депутати в парламента.

По време на дебатите бяха отправени остри критики от страна на опозицията по отношение на политиката на кабинета в различни сектори. Основната критика срещу премиера и министрите беше, че кабинетът на Мицотакис не успява адекватно и полезно да реагира на кризи. Социалистите настояха управляващата партия да поеме политическата отговорност за енергийната криза, високите цени на стоките от първа необходимост и за високата безработица.

Бившият финансов министър и лидер на лявата партия "МЕРА 25" (Европейски фронт за реалистично неподчинение) Янис Варуфакис заяви от трибуната на парламента, че здравната система е оставена на саморазпад, за да печелят частните клиники.

Лидерът на националистическата партия "Гръцко решение" Кириакос Велопулос заяви, че Гърция се управлява от правителство на грешките, което е безсилно пред националната трагедия с над 23 хиляди смъртни случая от Covid пандемията. Опозиционните лидери се обединиха в искане за оставка на премиера Мицотакис и гласуваха срещу цялостната политика на правителството.

Какво разтърси кабинета на Мицотакис

"Елпида" или надежда. Така поетично беше наречена иначе романтично започналата снежна буря в началото на седмицата в Гърция.  Снегът се сипеше над величествения Акропол, остров Крит бавно се покри с пухкаво снежно одеяло, огромни ледени висулки украсиха парапети край бушуващите води на Егейско море. Впечатляващи снимки на зимна Гърция обиколиха профили в социалните мрежи. Първоначално рядко срещаното явление като това най-южните точки на континенталната и островна част на Гърция да бъдат обхванати в снежна прегръдка предизвикаха радост и забавни коментари. Много скоро обаче еуфорията беше заменена от гневни постове заради блокирани в снежни преспи коли, спрян градски транспорт, прекъснато електричество и затворени училища, детски градини, парламент, съдилища, банкови клонове. Природното бедствие, засегнало столицата, бързо се превърна в бедствие за самия държавен апарат, който не успя да реагира адекватно и навреме в трудната обстановка.

Кабинетът на Мицотакис управлява в изключително тежка обстановка. Продължаващата вече трета година пандемия доведе до налагането на непопулярни мерки, които постоянно трябва да бъдат променяни спрямо актуалната епидемиологична обстановка. Наблюдаваният постоянен лавинообразен скок на цените, вследствие на международната обстановка, също поставят правителството на Кириакос Мицотакис на прицела на общественото недоволство.

Управлението на пандемията, действията на държавния апарат по време на бурята "Елпида" и високите цени. Точно това са и трите аргумента, с които лидерът на най-голямата опозиционна партия СИРИЗА и бивш премиер на страната Алексис Ципрас внесе вот на недоверие срещу кабинета.